Volby 2014: Na Vysočině politického matadora vyzval zpívající právník

Politického veterána Milana Štěcha (na snímku) vyzve ve volbách zpívající právník Ivo Jahelka.

Politického veterána Milana Štěcha (na snímku) vyzve ve volbách zpívající právník Ivo Jahelka. Zdroj: E15

Jeden z nejsledovanějších duelů v senátních volbách se odehraje na Vysočině, konkrétně v pelhřimovském a jindřichohradeckém obvodu. Postarají se o něj bývalý odborový předák, současný šéf Senátu za ČSSD Milan Štěch, jehož hlavním soupeřem bude v dresu TOP 09 právník Ivo Jahelka.

Zatímco sociální demokracie by ráda udržela nejsilnější zákonodárný klub, opoziční TOP 09 a ODS mají opačný cíl: rády by s levicovou většinou v horní komoře parlamentu skoncovaly. Proto se v osmi obvodech dohodly na společné podpoře jediného kandidáta, aby netříštily síly pravicových voličů. To se však Pelhřimovska a Jindřichohradecka ani druhého obvodu na Vysočině, kterým je Žďár nad Sázavou, netýká.

Právě advokát a písničkář Ivo Jahelka je nejvážnějším vyzyvatelem kandidáta socialistů, protože majitel humpoleckého pivovaru Stanislav Bernard už o post senátora usilovat nebude. Občanští demokraté letos nasadili právníka Josefa Doubka.

Na Žďársku ČSSD spoléhá na senátorku Dagmar Zvěřinovou. Té se za TOP 09 postavil starosta městyse Krucemburk Jiří Havlíček a za ODS ředitel základní školy Jaroslav Ptáček. Bez šancí není ani Petr Novák, trenér rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, který je jediný z dvanácti uchazečů nezávislým kandidátem.

Vysočina: politického matadora vyzval zpívající právníkVysočina: politického matadora vyzval zpívající právník | E15