Volby 2016: ČSSD povládne Pardubickému kraji, Moravskoslezský povede ANO s Lidovci a ODS

Bohuslav Sobotka, Milan Štěch, Lubomír Zaorálek

Bohuslav Sobotka, Milan Štěch, Lubomír Zaorálek Zdroj: Michael Tomeš, E15

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka musí vysvětlovat volební neúspěch strany
Milan Chovanec
Volební štáb KSČM - místopředseda Jiří Dolejš
Milan Štěch
Tisková konference ANO
13
Fotogalerie

V Pardubickém kraji vytvoří koalici ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS a STAN. Vítězné hnutí ANO bude v opozici. ČSSD si ponechá funkci hejtmana. Koalice bude mít 28 křesel v 45členném zastupitelstvu. Novinářům to dnes řekli zástupci stran vznikající koalice. "Není to tak, že se nám nechce od koryta a že jsme tu provazbení, jak nám bylo naznačeno," dodal hejtman a lídr ČSSD Martin Netolický.

Jeho náměstek Roman Línek (KPK) dodal, že se v nové koalici sešel zdravý názorový mix. Jednání, které nevedlo ke spolupráci s hnutím ANO, nebylo spiknutím, dodal. "Bylo to na základě legitimní hry," řekl. Krajskou radu vytvoří devět zástupců koaličních stran, funkce budou uvolněné. Sociální demokracie a KPK bude mít tři radní, ODS dva radní a STAN jednoho.

Hnutí ANO již navečer oznámilo, že bude konstruktivní opozice. Podle jejich lídra Jana Řehounka, že nabídka jednoho místa v radě byla neakceptovatelná, gesci by dostal přidělenou. "Byli jsme postaveni před hotovou věc. Buď půjdeme za jasně definovaných podmínek do velké koalice všichni kromě komunistů, nebo to upečou bez nás," řekl Řehounek.

Moravskoslezský kraj povede koalice ANO, KDU-ČSL a ODS

Moravskoslezský kraj povede koalice ANO, KDU-ČSL a ODS, která bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 36 hlasů. Koaliční smlouva by mohla být podepsána příští týden. Hejtmanem bude rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava a lídr hnutí ANO Ivo Vondrák. V jedenáctičlenné krajské radě by ANO mělo mít šest zástupců, lidovci tři a ODS dvě místa.

V Plzeňském kraji se o koalici jedná, hrozí, že ANO bude mimo

Ani další den jednání o možném povolebním uspořádání v Plzeňském kraji nepřinesl žádné oficiální konkrétní informace. Tři nejsilnější strany pětačtyřicetičlenného zastupitelstva - vítězná ANO s 11 mandáty, ČSSD s devíti a ODS s osmi křesly - shodně prohlašují, že zatím vyjednávají. Nikdo ale nechce konkrétně říci s kým. Neoficiálně se v Plzni stále silněji hovoří o tom, že na kraji bude podobná koalice, jako je na plzeňském magistrátu, tedy bez vítězného ANO. Tyto spekulace lídři nejsilnějších stran nepotvrdili.

V Plzni vyhrálo obecní volby ANO, je ale v opozici a město vede koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Občané patrioti. Na kraji by mohlo být obdobou takové koalice spojení ČSSD, ODS, Starostové a Patrioti a Koalice za Plzeňský kraj, v níž lidovci jsou. To by umožnilo těsnou většinu 23 hlasů z 45 hlasů zastupitelstva.