Vondra chystá nákupy přes NATO

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: ctk

Agentura Severoatlantického paktu pro údržbu a zásobování (NAMSA) dodá české armádě zbraně, munici a díly na lehká opancéřovaná vozidla Iveco za téměř půl miliardy korun. Nejvíce peněz spolknou belgické kulomety Minimi s přístroji denního a nočního vidění. Letos za ně nákupčí utratí 39 milionů korun, v letech 2013 až 2015 pak dalších 224 milionů. Na munici mají jen v tomto roce vyčleněno 210 milionů.

Nejmenší položku tvoří součástky na italské obrněnce za necelých 18 milionů. Vyplývá to z údajů vládní elektronické knihovny eKLEP. Ministři mají o materiálu jednat dnes. „Důvodem nákupu tohoto vojenského materiálu je podpora českých jednotek v zahraničních operacích, především v Afghánistánu,“ píše se ve zdůvodnění.

Oproti tuzemským obchodníkům se zbraněmi může NAMSA úřadu Alexandra Vondry (ODS) ušetřit až třetinu výdajů. Důvodem je hlavně to, že odpadá nutnost odvádět eráru 20procentní DPH. Vůbec poprvé nakupovala česká armáda přes agenturu loni, šlo o munici za dohromady 207 milionů. Podle ministerstva úspory včetně nezaplacené daně dosáhly 33 procent. NAMSA ale neposkytuje své služby zadarmo. Česko ji od svého vstupu do NATO každý rok posílá příspěvek 60 tisíc eur.

Loňský nákup munice kritizovala Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. Podle jejího šéfa Jiřího Hynka jsou úspory velmi relativní právě kvůli zapojení zahraničních výrobců, kteří v tuzemsku neodvádí daň.

„České firmy dodaly rovné tři čtvrtiny objemu zakázky. Pokud si některé stěžují, že neuspěly, měly NAMSA předložit vítěznou nabídku. Navíc nám zákon neumožňuje, abychom upřednostňovali domácí výrobce,“ odmítl kritiku šéf sekce vyzbrojování ministerstva Pavel Bulant.

V rámci přezbrojení jednotek novými kulomety ráže 7,62 milimetrů poptává armáda tři stovky zbraní. Česko je chce nakoupit společně s Polskem, čímž by obě strany měly získat benefit v podobě množstevní slevy.