Vondra končí ve vládě, Nečas chystá větší rošádu

28. listopadu 2012 - Ve vládě skončí ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). O jeho odchodu se spekuluje již delší dobu. (Foto Profimedia)

28. listopadu 2012 - Ve vládě skončí ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). O jeho odchodu se spekuluje již delší dobu. (Foto Profimedia) Zdroj: profimedia.cz

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) příští pátek opustí vládu, ze státních služeb ale neodejde. S největší pravděpodobností zamíří do diplomacie. Jeho dalším působištěm by se mohl stát český zastupitelský úřad v Moskvě, z jehož vedení začátkem příštího roku odchází velvyslanec Petr Kolář.

„V oblasti bezpečnostní a zahraniční politiky patří Alexandr Vondra mezi absolutní českou špičku, jeho znalosti z diplomacie jsou obrovské. Po adventním čase se bezesporu budeme o jeho dalším působení bavit,“ konstatoval premiér Petr Nečas. Podrobnosti však odmítl prozradit. Cokoli nyní konkretizovat by podle něj bylo „naprosto předčasné“.

Vondra je posledním ministrem za občanské demokraty z původní vládní sestavy a dohromady dvanáctým členem Nečasova kabinetu, který ho opouští. O jeho odchodu se spekulovalo už začátkem měsíce na kongresu ODS, kde po neúspěchu v senátních volbách neobhajoval funkci místopředsedy. „Kromě důvěry premiéra a kompetence potřebuje ministr i důvěru voličů. Senátní volby ukázaly, že dostatečnou důvěru nemám,“ řekl včera Vondra.

Na propadu jeho obliby se podepsala především aféra ProMoPro, kde policie stíhá 12 lidí. V této souvislosti Vondra už dříve nabídl Nečasovi rezignaci, ten ji ale nepřijal.

Zatím není jasné, kdo Vondru v čele rezortu obrany vystřídá. Podobně jako v uplynulých třech týdnech i včera se v kuloárech Poslanecké sněmovny nejčastěji hovořilo o tom, že by to mohla být šéfka LIDEM, vicepremiérka pro legislativu Karolína Peake. Zájem o vedení silového ministerstva údajně má i místopředseda liberálních demokratů, poslanec Viktor Paggio.

„Výměna ve vedení tohoto úřadu se zřejmě uskuteční v rámci větší personální rošády ve vládě.

Je třeba obsadit i rezort dopravy, o který má část ODS zájem,“ naznačil další postup vlivný koaliční politik.

Nečas a Peake jednali v úterý, kdy demonstrovali konec roztržky kvůli spolupracovníkovi vicepremiérky Robertu Vackovi. Peake ho prosazovala na místo odstupujícího ministra Pavla Dobeše (LIDEM), nakonec ale ustoupila. Oba politici uvedli, že jméno Dobešova nástupce oznámí do 10. prosince. O možných variantách řešení nyní debatují stranické orgány ODS a LIDEM. „Je uvolněno více než jedno místo, takže těch alternativ řešení je na stole několik,“ poznamenala Peake.

Vedle změn v rezortech obrany a dopravy se spekuluje také o odchodu ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09/STAN). Občanští demokraté by rovněž rádi zrušili rezort pro místní rozvoj. Většinu jeho agend by podle jejich představ převzal Úřad vlády, kde by vznikl odbor pro čerpání evropských peněz.

Politický život Alexandra Vondry

» 1987 — podepsal Chartu 77, byl i jedním z jejích mluvčích

» 1989 — spoluzakládal Občanské fórum

» 1990 až 1992 — poradce prezidenta Václava Havla

» 1992 až 1997 — první náměstek ministra zahraničních věcí

» 1997 až 2001 — velvyslanec v USA

» 2002 až 2003 — náměstek ministra zahraničních věcí

» 2006 až 2007 — ministr zahraničí

» 2007 až 2009 — vicepremiér pro evropské záležitosti

» 2010 až 2012 — ministr obrany