Vondra: Pochybení v kauze Promopro může určit až soud

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: profimedia.cz

Až soud může podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) s definitivní platností určit, zda v kauze předražených zakázek z doby českého předsednictví pro EU byla nějaká pochybení. Vondra to uvedl v prohlášení, které poskytl v reakci na informace, že policie v kauze obvinila celkem 12 lidí.

„Jsem rád, a byl by, myslím, každý v mé situaci, že se ty věci konečně posouvají kupředu, nic se nezametá pod koberec,“ řekl dnes Vondra novinářům ve sněmovně, kde se účastnil jednání jejího branného výboru. Jeho úřad zároveň poslal ministrovo stručné prohlášení, kde zdůraznil, že k dispozici zatím nemá téměř žádné oficiální informace, ale také, že své případné odpovědnosti se nikdy nezříkal. Vondra už loni nabídl premiérovi Petru Nečasovi (ODS) v souvislosti s vyšetřováním kauzy Promopro k dispozici svou funkci.

Podle středečních informací serveru E15.cz a dnešních údajů Aktuálně.cz obvinila policie celkem tři bývalé Vondrovy podřízené, kromě Hendrichové ještě tehdejší ředitele odborů Radomíra Karlíka a Davida Mlíčka. Zbývajících devět stíhaných jsou podnikatelé z firem, které se podle policie zapojily do spletitého řetězce fiktivních služeb, na jejichž konci byla stamilionová škoda pro český stát. Tu znalci v posudku vyčíslili na více než 388 milionů korun, uvedlo dnes Aktuálně.cz. Celkem přitom stát zaplatil firmě Promopro, kterou v roce 2008 vybral bez výběrového řízení, 525 milionů korun. Text obvinění má podle serveru 75 stránek.

„Jsem osobně přesvědčený, že tak slušná, pečlivá a této zemi oddaná úřednice, jako je paní Hendrichová, nezpůsobila státu vědomě a záměrně žádnou škodu,“ uvedl v prohlášení Vondra. Hendrichová sama médiím řekla, že s obviněním nesouhlasí. Vondra upozornil, že příprava předsednictví i jeho průběh byly svým rozsahem zcela mimořádné a znovu poděkoval svým tehdejším spolupracovníkům.