Vondru v kauze CASA brzdí obava z Kalouska

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany váhá, zda se připojí k trestnímu řízení v souvislosti s nákupem letounů CASA a začne se domáhat náhrady škody, kterou policie vyčíslila na 658 milionů korun. Část vedení rezortu je přesvědčena o tom, že kdyby tak neučinilo, postupovalo by protizákonně. Ministr Alexandr Vondra (ODS) však podle informací deníku E15 nechce riskovat konflikt se šéfem státní pokladny Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a tím další spor v koalici před krajskými a senátními volbami.

Právě doplňovací volby do horní komory parlamentu jsou pro Vondru klíčové. Pokud bude jako kandidát občanských demokratů za Litoměřicko zvolen, dalších šest let se udrží ve vysoké politice.

„Kdybychom se k trestnímu řízení připojili, bylo by to jako vyhlásit Kalouskovi válku. To si Vondra vyzkoušel před časem, když sekal chapadla korupční chobotnice. Osobně si ale myslím, že se nakonec připojíme podáním žaloby,“ řekl pod podmínkou anonymity informovaný úředník.

Snaha domoci se škody – byť ta zatím není soudně prokázaná – je v souladu se zákonnou povinností řádného hospodaření s veřejnými prostředky. Oficiálně ministerstvo uvedlo, že situaci analyzuje.

„Zkoumáme možnosti, které nám dává český právní řád. Proto jsme se obrátili i na vyšetřující orgány s žádostí o nahlédnutí do spisu, což nám ale nebylo umožněno,“ řekl mluvčí rezortu Jan Pejšek. Podle zdrojů E15 se s vyšetřovatelem Jiřím Mazánkem sešel ředitel sekce vyzbrojování Pavel Bulant. Chtěl prý vědět, na jakých důkazech stojí obvinění exministryně obrany (TOP 09) a zda je vůbec šance se nějaké náhrady domoci. Mazánek však Bulantovi spis ukázat odmítl s tím, že do něj mohou nahlížet jen účastníci řízení. Kvůli údajně předraženému nákupu španělských strojů CASA se Kalousek dostal do konfliktu s policejním prezidentem Petrem Lessym.

Zatímco , že spolu po telefonu probírali uvolnění peněz na pořízení vozů Volkswagen Passat, podle Lessyho mu ministr vyhrožoval. Policejního šéfa se minulý týden zastal prezident Václav Klaus. „Není možné, aby nadále pokračovaly takové přímé i nepřímé útoky na policii a jejího prezidenta, které slyšíme v posledních dnech,“ prohlásil Klaus.

Okolnostmi telefonních hovorů mezi Kalouskem a policisty se zabývá Generální inspekce bezpečnostních složek. Ta však může zkoumat jen případné pochybení Lessyho či Mazánka, kterému Kalousek také volal.