Vrchní soud potvrdil konkurz na Sazku

Vrchní soud odmítl odvolání společností Gladiolus a E-Invest proti rozhodnutí Městského soudu v Praze o uvalení konkurzu na Sazku. Dnes to řekla mluvčí insolvenčního správce Sazky Lenka Tichá. Rozhodnutí Vrchního soudu je podle ní konečné a konkurz Sazky je tak definitivně potvrzen.

Společnost Gladiolus se s největší pravděpodobností odvolá k Nejvyššímu soudu, reagoval Martin Danko, mluvčí skupiny Penta, která Gladiolus ovládá. V úterý stáhl své odvolání proti konkurzu předseda představenstva Sazky Aleš Hušák.

„V každém případě ale očekáváme, že insolvenční správce vyhlásí veřejnou dražbu, která umožní maximalizovat hodnotu konkurzní podstaty a že tato dražba proběhne transparentně a férově,“ dodal Danko. „Jisté je, že prodávat se musí. Otázka je, jakou formou prodej proběhne a zda se bude podnik prodávat po částech nebo jako celek,“ reagovala Tichá.

„Vrchní soud potvrdil, že postup věřitelského výboru byl v souladu se zákonem. Jeho rozhodnutí je dobrou zprávou jak pro věřitele, tak pro Sazku, protože mohou být dokončeny kroky vedoucí k její záchraně,“ řekl Dan Plovajko, mluvčí skupiny KKCG, která je spolu s PPF největším věřitelem Sazky. „Tak jako dosud budeme v rámci věřitelského výboru spolupracovat s insolvenčním správcem na úspěšném dokončení konkurzu,“ doplnil mluvčí PPF Alexej Bechtin.

Verdit soudu podle Tiché posiluje pozici Cupky

Podle Tiché verdikt soudu pro insolvenčního správce Josefa Cupku a jeho tým znamená, že může dál v klidu pokračovat ve své práci. Zároveň také výrazně posiluje pozici insolvenčního správce proti dosavadnímu stavu a dává současně daleko větší jistotu všem obchodním partnerům Sazky, podotkla.

Odvolání Gladiolu se opíralo o údajná porušení insolvenčního zákona. Za nejzásadnější firma označila to, že na přezkumném jednání prý došlo k cílenému a nevyváženému výběru pohledávek, což mělo zásadně ovlivnit hlasovací kvorum na schůzi věřitelů. Gladiolus vyjádřil přesvědčení, že Cupka řídil přezkum pohledávek a insolvenční proces ve prospěch PPF a KKCG. Vrchní soud odvolání odůvodnil tím, že Gladiolus ani E-Invest nepodaly návrh na reorganizaci.

Hušák odvolání stáhl, protože věřitelé dali najevo, že by v případě zrušení konkurzu hlasovali pro jeho prohlášení znovu. „Z toho bylo zřejmé, že cesta k reorganizaci Sazky je definitivně uzavřena. Nezbylo mi než minimalizovat škody, proto chci agónii ukončit, aby Sazka mohla normálně pracovat,“ uvedl v úterý Hušák.

Konkurz byl vyhlášen koncem května, Sazku nyní řídí tým insolvenčního správce. Firma se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské haly O2 arena. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které mají sloužit k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.