Všichni obvinění v Rathově kauze jsou ve vazbě

Exposlanec ODS a současný blízký spolupracovník středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha Petr Kott na archivním snímku ze 7. října 2003. Kott je údajně ve skupině lidí, kterou spolu s Rathem zadržela policie. Podle žalobců je osm zadržených podezřelých z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky.

Exposlanec ODS a současný blízký spolupracovník středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha Petr Kott na archivním snímku ze 7. října 2003. Kott je údajně ve skupině lidí, kterou spolu s Rathem zadržela policie. Podle žalobců je osm zadržených podezřelých z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky. Zdroj: ctk-Kamaryt Michal

Okresní soud v Ústí nad Labem poslal do vazby všech sedm lidí, které policie zadržela spolu s poslancem a bývalým hejtmanem Davidem Rathem. Uvedla to ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Kriminalisté čtyři muže a tři ženy stíhají za podplácení, poškození finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Skupina údajně zmanipulovala zadání tendru na rekonstrukci buštěhradského zámku. Rath skončil ve vazební věznici již ve středu.

Soudci podle mluvčího soudu Jana Tichého zcela vyhověli návrhu státního zastupitelství na vzetí obviněných do vazby. „U šesti obviněných pro důvodnou obavu, že by mohli ovlivňovat svědky či spoluobviněné a pokračovat v páchání trestné činnosti, která jim je kladena za vinu, u jednoho obviněného pouze pro obavu, že by mohl ovlivňovat svědky či spoluobviněné,“ uvedl. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová dodala, že je rozvezli do různých vazebních věznic.

Mezi obviněné patří například ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec ODS Petr Kott. Podle médií nechali upravit projekt na rekonstrukci zámku tak, aby se cena za opravy zvýšila o 46 milionů korun. Rath s tím prý souhlasil. Částka se nakonec vyšplhala na 214 milionů.

Výběrové řízení vyhrála stavební firma Konstruktiva Branko vedená Pavlem Drážďanským. Trojice s ním byla údajně dohodnutá na tom, že jim za to dá provizi 24 milionů korun. Jejich první část, 14 milionů, měli dostat měsíc po uzavření smlouvy napůl Rath s Pancovou. Dalšími obviněnými jsou podle médií šéfka společnosti ML Compet Lucia Novanská, jejíž firma prý vybírala vítěze tendru, a ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová.

Středočeský hejtman poslanec ČSSD David Rath (vlevo) a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová na archivním snímku z 10. března 2011. Policie v pondělí Ratha zadržela. Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK řekla, že bylo zadrženo celkem osm lidí - pět mužů, z toho jeden poslanec, a tři ženy. Jsou podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky.Středočeský hejtman poslanec ČSSD David Rath (vlevo) a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová na archivním snímku z 10. března 2011. Policie v pondělí Ratha zadržela. Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK řekla, že bylo zadrženo celkem osm lidí - pět mužů, z toho jeden poslanec, a tři ženy. Jsou podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky. | ctk-Michal Kamaryt

Předsednictvo ČSSD v pátek takřka jistě pozastaví členství ve straně ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové a exposlanci Petru Kottovi, kteří jsou stíhaní v kauze nyní již bývalého hejtmana Davida Ratha. Návrh na pozastavení činnosti širšímu vedení strany předložila středočeská ČSSD vedená poslancem Richardem Dolejšem.

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier řekl, že doufá, že Pancová a Kott do pátečního odpoledne sami problém vyřeší tím, že ze sociální demokracie vystoupí stejně, jako to ve středu učinil Rath. Dosud se ale Rath nevzdal poslaneckého mandátu, i když ho k tomu sociálnědemokratičtí politikové vyzývali, a je podle předsedy Jeronýma Tejce pravděpodobné, že ho k tomu vyzve i předsedictvo. Členství v poslaneckém klubu ČSSD ztratil tím, že vystoupil ze strany.

Vedení ČSSD by se mělo podle místopředsedkyně Marie Benešové zabývat nejen Rathem, ale „vůbec selháním středočeské organizace ČSSD.