VV na poslední chvíli podaly ústavní stížnost na církevní restituce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Opoziční Věci veřejné podaly ústavní stížnost na majetkové vyrovnání státu s církvemi. Bližší informace VV sdělí na začátku příštího týdne.

Strana v minulosti kritizovala například to, že podle ní byl zákon o církevních restitucích schválen v době, kdy byla ve Sněmovně vyhlášena přestávka na jednání poslaneckého klubu. Podle místopředsedkyně strany Kateřiny Klasnové se podaná stížnost dotýká i dalších údajných nesrovnalostí.

Ústavní soud stížnost obdržel asi pět minut před silvestrovskou půlnocí, řekl generální sekretář soudu Tomáš Langášek. Zatím se jí soudci blíže nezabývali, v posledních dnech je zaměstnává zejména rozhodování o stížnostech spjatých s volbou prezidenta. Ústavní soud neváže při rozhodování žádná lhůta.

Úmysl podat ústavní stížnost VV deklarovaly již na konci listopadu. Rozhodly se tak podobně jako další opoziční strany ČSSD a KSČM. Členové VV chtěli stížnost postavit na údajném porušení jednacího řádu. „Toto je jasně doložitelné ze stenografického záznamu,“ řekl tehdy poslanec Otto Chaloupka.

VV si již jednou u Ústavního soudu na majetkové vyrovnání státu s církvemi stěžovaly. Na konci letních prázdnin stížnost podal poslanec Michael Babák. Stěžoval si na postup předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) během projednávání zákona o restitucích. Vadilo mu, že Němcová přerušovala jeho vystoupení a na závěr mu odebrala slovo. Tím se podle něho dopustila zásahu do svobody projevu a zásahu do svobodné soutěže politických sil. Babákovu stížnost soud odmítl.