VV v koalici končí. Vláda požádá v pátek o důvěru

Radek John

Radek John Zdroj: profimedia.cz

Věci veřejné vypoví koaliční smlouvu s ODS a TOP 09 už k úterý, nechtějí čekat do pátku. Strana přejde do "konstruktivní opozice", řekl po jednání grémia VV jejich předseda Radek John. ODS a TOP 09 mají po tomto kroku koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými za vypovězenou. Uvedl to večer premiér Petr Nečas s tím, že na úterý plánovaná poslední schůzka lídrů stran ve formátu K9 tak pozbývá smysl.

Grémium Věci veřejných se večer rozhodlo, že vypoví koaliční smlouvu s ODS a TOP 09 už k úterý a ne až k pátku, jak se v neděli dohodli lídři ODS, TOP 09 a VV Nečas, Karel Schwarzenberg a John. Strana přejde do „konstruktivní opozice“ a VV ani nechtějí podporovat všechny dosud v koalici dohodnuté návrhy. Není zatím jasné, jak budou poslanci hlasovat v pátek o vyslovení důvěry vládě, které se rozhodl Nečas vyvolat.

„Předseda strany Věci veřejné Radek John nedodržel nedělní dohodu předsedů ODS, TOP 09 a VV. Věci veřejné jednostranně vypověděly koaliční smlouvu, tudíž ji ODS a TOP 09 považuje za vypovězenou,“ napsal Nečas v prohlášení pro média. Už dříve označil dnešní postup VV za iracionální a hysterický.

O postoji v hlasování o důvěře vládě budou VV jednat podle Johna na úterním zasedání poslaneckého klubu. „Mám návrh, který přednesu,“ uvedl, ale sdílnější nebyl.

Vedení VV dalo mandát svým vyjednavačům, aby ukončili koaliční smlouvu už v úterý při jednání K9. „Koaliční smlouvu porušil sám premiér Petr Nečas verbováním přeběhlíků z poslaneckého klubu VV a vůlí postavit na nich fungování vlády,“ citoval z usnesení grémia John.

VV také neslibují, ze straničtí poslanci budou hlasovat pro všechny dosavadní vládní návrhy. Není prý záruka, že budou do budoucna naplněny priority VV. „Podpoříme každý rozumný návrh, ať přichází zprava nebo zleva,“ uvedl John.

V neděli se lídři stran dohodli, že jednání K9 v úterý potvrdí konec koalice k pátku. Slíbili si podporovat kroky koaličně dohodnuté do 11. dubna, tedy především balík opatření, mající zajistit v příštích letech schodek rozpočtu pod třemi procenty hrubého domácího produktu. Jedním z bodů je například snížení valorizace důchodů, se kterým mají Johnovy VV velký problém.

John také poznamenal, že VV podpoří vládní návrh na zrušení anonymních akcií, což patří mezi stranické priority. Poslanci VV by ale také hlasovali pro zavedení majetkových přiznání; předlohu v minulosti neúspěšně prosazovala opoziční ČSSD.

Věci veřejné se minulý týden rozštěpily, když vicepremiérka Karolína Peake oznámila odchod ze strany. Následovali ji i další poslanci. Dnes uvedla, že jich sehnala dostatek pro podporu vlády ve sněmovně. Ukončení koalice s VV v pátek podle dohody lídrů stran dnes odsouhlasilo také vedení ODS.