Vyhláška o nadstandardech jde do tisku, platit začne od ledna

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Některá nepovinná očkování, lehčí sádra nebo nitrooční čočka patří mezi nadstandardní zdravotnické výkony, na něž si už od začátku ledna budou moci lidé připlatit. Dnes o tom definitivně rozhodl šéf rezortu Leoš Heger (TOP 09). Text schválené novely vyhlášky předá ministerstvo v nejbližších dnech do tisku, aby mohla včas vyjít ve Sbírce zákonů. Obsahuje prvních dohromady 18 výkonů - dva jsou oční čočky, devět lehčí sádry a sedm očkování.

Pro pacienty bude podle mluvčího Hegerova úřadu Vlastimila Sršně vymezení nadstandardů výhodné. Zatímco dosud platí například lepší sádru v plné výši, od 1. ledna doplatí jen rozdíl mezi tím, co uhradí pojišťovna a kolik si nemocnice či lékař účtují. Platby pacientů se mohou v jednotlivých zařízeních lišit, pořád to ale bude prý pro pacienty levnější než dosud.

V seznamu jsou symbolem E označeny výkony, které mají ekonomicky náročnější variantu. Místo sádrového obvazu mohou mít pacienti obvaz z polymerovaného plastu. Mohou si také doplatit na dva typy lepších nitroočních čoček, v některých případech třeba i na lepší vakcínu proti tetanu. Pokud si při očkování dítěte proti pneumokoku vyberou rodiče lepší vakcínu, nebudou ji už jako dosud platit celou, ale jen rozdíl mezi její cenou a úhradou pojišťovny.

Pacienti nebudou muset nikam chodit s účtenkami, platit budou rovnou v ordinaci. Ostatní si vyřídí lékař se zdravotní pojišťovnou sám.

Tři základní skupiny nadstandardů:

Očkováníproti tetanu při poranění a nehojících se ranách, sezónní chřipce, pneumokokovým nákazám, tuberkulóze, rakovině děložního čípku, vzteklině
Sádryfixační sádrová dlaha (ruka, předloktí), cirkulární sádrový obvaz (prsty, ruka, předloktí), fixační sádrová dlaha (celé horní končetiny), cirkulární sádrový obvaz (celá horní končetina), fixační sádrová dlaha (noha, bérec), cirkulární sádrový obvaz (noha, bérec), fixační sádrová dlaha celé dolní končetiny, cirkulární sádrový obvaz na dolní končetině, fixace zlomeniny klíčku delbetovými kruhy
Čočkyimplantace nitrooční čočky PMMA, implantace měkké čočky, speciální výkon pro vykazování ekonomicky náročnější varianty

Kolik bude stát lepší čočka

Za lepší oční čočku platili dosud pacienti 8 až 20 tisíc korun. Od ledna by měli dát o 3 tisíce méně, tuto částku za ně uhradí pojišťovna. Dosud platili celou částku, nově doplatí jen rozdíl mezi úhradou a cenou čočky. Ročně se v ČR dělá 85 tisíc operací šedého zákalu. V soukromých centrech má 30 až 40 procent pacientů zájem o lepší čočku.

Další možnosti nadstandardů v očním lékařství vidí přednosta oční kliniky pražské Ústřední vojenské nemocnice docent Jiří Pašta ve způsobu operací, například za pomoci speciálního laseru. Nadstandardem by podle něj měla být i zkušenosti operatéra. „Ta je důležitější, než jestli je v ordinaci polstrované křeslo,“ řekl Pašta.

Standardem v očním lékařství by podle přednosty oftalmologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesora Pavla Kuchynky mělo být vše, co je nyní kryto z pojištění. Lepší čočku, se kterou pacient vidí na blízko i na dálku, pojišťovna nehradí. „Je to velký luxus, neplatí ji žádná pojišťovna nikde na světě,“ poznamenal profesor. Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek k dalším nadstandardům řekl, že velké možnosti jsou v oborech gynekologie, ortopedie a urologie. Odborné společnosti už daly vědět, že nadstandardy vymezí.