Výhled české ekonomiky se horší

Euro, recese, HDP

Euro, recese, HDP Zdroj: profimedia.cz

Analytici se v posledních týdnech předhánějí, kdo více srazí výhled tuzemské ekonomiky. Nejpesimističtější je nyní Citibank, která pro letošní rok věští tuzemskému hospodářství propad o 1,1 procenta, v příštím roce pak mírný růst o 0,6 procenta.

„Rozsah poklesu HDP jsme zvýšili s ohledem na propad důvěry v ekonomiku a pokračující problémy v eurozóně,“ komentoval nedávné zhoršení výhledu Jaromír Šindel, hlavní ekonom Citibank pro Česko a Slovensko.

„V posledních měsících jsme přehodnotili výhled na českou ekonomiku směrem dolů na minus 0,5 procenta. Důvodem je jednak horší ekonomický vývoj, jednak i slabší domácí poptávka v ČR,“ uvedl Petr Dufek, hlavní ekonom ČSOB.

Česká ekonomika se v posledním čtvrtletí loňského roku propadla do recese, která se v prvních třech měsících letošního roku ještě prohloubila. Hlavní příčinou jsou úsporná opatření evropských vlád snižující zahraniční poptávku po českém zboží. Ani česká vláda nebyla výjimkou a úspory mají negativní dopad do domácí poptávky.

„Zatímco český export se po propadu v roce 2009 rychle vzpamatoval, spotřeba domácností se již dostala pod předkrizovou úroveň,“ ukazuje na hlavní brzdu ekonomiky hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Příští úterý přinese první odhad tuzemského HDP za druhé čtvrtletí, který by měl napovědět více o celoročním vývoji. „Za druhé čtvrtletí očekáváme mezičtvrtletní propad HDP ve stálých cenách o 0,3 procenta, to znamená meziroční snížení po očištění o 1,3 procenta,“ říká Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Prognózy vývoje českého HDPPrognózy vývoje českého HDP | E15

Jiné banky jsou optimističtější. „Druhé čtvrtletí by mělo vykompenzovat nečekaně silný propad zaznamenaný v prvním čtvrtletí roku, očekáváme mezičtvrtletní růst HDP o 0,6 procenta,“ stojí v makroekonomické prognóze Komerční banky.