Výnosy nemocnic převýšily v pololetí o půl miliardy náklady

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

O více než půl miliardy korun převýšily v letošním prvním pololetí výnosy nemocnic jejich náklady. Celkové výnosy nemocnic dosáhly v pololetí 63,8 miliardy, proti stejnému období loňska stouply o dvě procenta. Příjmy od zdravotních pojišťoven vzrostly o tři procenta, tvořily tak 82,1 procenta celkových příjmů. Hospodaření nemocnic tak skončilo s kladným hospodářským výsledkem, ztrátu mělo 43 procent nemocnic, z nich téměř polovina do minus pěti milionů korun.

Oproti prvnímu pololetí loňska zaznamenaly nemocnice letos zlepšení - loni s kladným hospodářským výsledkem skončilo 51 procent, letos 57 procent. Se záporným výsledkem loni bylo 49 procent nemocnic, letos 43 procent. Na hospodaření se projevilo to, že nemocnice dostaly po odborové akci Děkujeme, odcházíme od pojišťoven přidáno na platy. Zefektivnění přináší postupné rušení nadbytečných lůžek.

Celkové náklady nemocnic k 30. červnu byly 63,3 miliardy, celkové výnosy 63,8 miliardy korun. Pohledávky z obchodního styku dosáhly 15,2 miliardy, z toho dvě miliardy byly pohledávky po lhůtě splatnosti. Závazky přesáhly hodnotu pohledávek, rovnaly se 16,2 miliardy korun, z nich 3,9 miliardy připadalo na závazky po lhůtě splatnosti.

Oproti stejnému období loňska stouply celkové náklady nemocnic jen o 1,5 procenta, zatímco v minulých letech rostly zhruba o sedm procent. Největší část tvořily tradičně mzdové náklady, meziročně stouply o čtyři procenta a jejich podíl na celkových nákladech stoupl ze 43,8 na 44,8 procenta.

Významnou složkou nákladů byly také náklady na léčiva a zdravotnické prostředky. Meziročně stouply náklady na léčiva o tři procenta, tvořily v pololetí 12,5 procenta celkových nákladů nemocnic. Náklady na zdravotnické prostředky ve srovnání s prvním pololetím loňska naopak klesly, o čtyři procenta, jejich podíl na celkových nákladech klesl na 13,4 procenta.