Výplata sociálních dávek stála miliardy, firma může získat další zakázku

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Ministerstvo práce a sociálních věcí stojí před rozhodnutím, zda na systém vyplácení dávek vypíše výběrové řízení, anebo osloví původního dodavatele, společnost OKsystem. Pokud zvítězí druhá varianta, podle všeho levná nebude. Z interní analýzy, kterou má deník E15 k dispozici, vyplývá, že částky v minulosti požadované touto firmou postupně raketově vzrostly až na stovky milionů korun ročně.

V letech 1993 až 2011, kdy měl OKsystem v rámci ministerstva monopolní postavení, dohromady inkasoval přes čtyři miliardy. „Vyhodnotit hospodárnost vynaložených finančních prostředků je nemožné, protože zásadní dokumentace je nedohledatelná,“ píše se v materiálu. Bez účasti v tendrech OKsystem dlouhá léta dodával software, staral se o jeho údržbu a školil uživatele programových aplikací a systémů. Šlo o několik oblastí jako například politiku zaměstnanosti, státní sociální podporu či hmotnou nouzi.

Zakázku na nový systém společnosti Fujitsu Technology Solutions, který úřady práce začaly používat loni, začátkem týdne zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Bývalé vedení rezortu v čele s Jaromírem Drábkem (TOP 09) nevypsalo výběrové řízení, připojilo se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s Fujitsu Technology Solutions. Podle šéfa úřadu Petra Rafaje oba rezorty porušily zákon o veřejných zakázkách, za což každý z nich dostal půlmilionovou pokutu. Až verdikt začne být pravomocný, bude navíc na pět měsíců zakázáno programy pro vyplácení dávek používat.

Zda rezort vypíše soutěž, či se obrátí na OKsystem, nechce jeho mluvčí Štěpánka Filipová zatím komentovat. „Rozhodnutí antimonopolního úřadu velmi důkladně studujeme. Až následně zvážíme další kroky,“ řekla.

Náklady na systém vyplácení dávekNáklady na systém vyplácení dávek | MPSV

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je situace v rezortu, dnes řízeném Ludmilou Müllerovou (TOP 09), závažná. Působení Drábka a jeho prvního náměstka Vladimíra Šišky, kterého stíhá policie, zanechalo podle Nečase „obrovské množství problémů“. „Měl jsem dvě možnosti: buď dělat reformy, nebo o nich hezky mluvit. Úspora okolo deseti miliard korun za uskutečnění reforem stála,“ hájí se Drábek.