Výplaty dávek dál zajistí OKsystem, ministerstvo nestíhá najít náhradu

Michaela Marksová Tominová

Michaela Marksová Tominová Zdroj: CTK

Ministerstvo práce zřejmě ještě nejméně o rok prodlouží současnou smlouvu s firmou OKsystem na provoz systému pro výplatu sociálních dávek. Důvodem je, že do konce roku, kdy současná smlouva s OKsystemem vyprší, nestihne vybrat nového dodavatele systému. V České televizi to připustila ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

„Bez toho to zřejmě nepůjde,“ odpověděla na dotaz moderátora, zda ministerstvo prodlouží smlouvu firmě OKsystem i po 1. lednu příštího roku. „Já se domnívám, že to bude zase nejméně na rok,“ dodala.

Podle Marksové se bude nový tendr na dodávku systému vypisovat zřejmě v létě. „Ale nicméně, my když už jsme nastoupili, tak v tu chvíli bylo jasné to, že abyste stihl připravit celé to velké výběrové řízení tak, aby už na konci letošního roku byl známý ten vítěz, tak že to nepůjde,“ řekla. „Když máte připravit zadávací dokumentaci pro takovou zakázku, tak to je skutečně obrovská záležitost,“ zdůraznila.

Právní řešení, které má zabránit zmatkům při výplatách dávek z počátku letošního i loňského roku, chce představit příští týden na tiskové konferenci. Koncem března prý obdržela audit, který se právní stránkou tohoto problému zabývá.

Úřady práce od počátku roku zas plně používají staronový systém od firmy OKsystem, který měly do konce roku 2011. Úředníci se museli k původním aplikacím vrátit poté, co antimonopolní úřad zakázal používat dva roky staré produkty od firmy Fujitsu kvůli porušení zákona o veřejných zakázkách. Resort práce pod vedením někdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) totiž programy a služby pořídil bez tendru, připojil se jen k rámcové smlouvě vnitra s firmou Fujitsu Technology Solutions.

Úřad práce, který od roku 2012 vyplácí všechny sociální dávky, potřebuje podle loňské analýzy přijmout 1200 lidí, aby mohl dobře fungovat. Podle ministryně je na diskusi, jestli bude ministerstvo schopné dodat letos potřebný počet lidí. „My se budeme snažit, aby to bylo v tom letošním roce, ale já to v tuto chvíli ještě nebudu slibovat, protože se musíme podívat i na požadavky jiných našich složek a podívat se na to, co je reálné,“ řekla Marksová Tominová.