Vyslechneme všechny, ujišťuje Nečase vrchní státní zástupce Ištvan

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan Zdroj: ctk

Státní zastupitelství vyslechne všechny lidi, jejichž výpověď může objasnit kauzu blízké spolupracovnice odstupujícího premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Dnes to potvrdil vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. Končící premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) naznačili, že někteří lidé v kauze kolem obvinění Nečasovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové mohou být záměrně dlouho drženi ve vazbě pod záminkou ovlivňování svědků.

Ištvan neupřesnil, zda vyslechne i Nečase, který v úterý žalobce vyzval, aby mohl vypovídat. Další postup vyšetřovatelů nechtěl Ištvan komentovat. Nečas tvrdí, že někteří svědci, mezi nimi on a Kalousek, se museli domáhat toho, aby je policie vyslechla.

Nečas řekl, že někteří lidé v této kauze jsou už více než tři týdny ve vazbě kvůli tomu, aby neovlivňovali svědky, a přitom svědci dosud vyslechnuti nebyli. „Byl bych velmi nerad, kdybychom museli dospět k závěru, že to natahování výslechů a předvolávání dalších a dalších svědků, aby to působilo dojmem, že skutečným cílem je držet tyto lidi co nejdéle v těch potupných podmínkách vazby a takzvaně je zlomit. To bych byl velmi nerad, pokud by tento dojem vzniknul,“ uvedl Nečas.

Žalobci podle Ištvana na případu stále pracují, nebudou ale médiím sdělovat podrobnosti. „Státní zastupitelství nepochybně vyslechne všechny osoby, jejichž výpověď může přispět k objasnění stíhaných skutků,“ řekl Ištvan.

Úřad vlády v úterý zveřejnil Nečasův dopis adresovaný žalobcům, ve kterém sděluje, že je kdykoliv plně k dispozici a může poskytnout relevantní informace. Nečas nechce, aby se to, že nebude vyslechnut, stalo záminkou pro prodlužování vazby obviněných.

„Z doslechu jsem nabyl vědomost, že soudce odůvodňoval omezení osobní svobody stíhaných potřebou vyslechnout předsedu vlády. Dovoluji si oznámit vyšetřujícím orgánům, že jsem kdykoliv plně k dispozici pro případné svědectví,“ uvedl Nečas.

Kvůli kauzám kolem Nagyové Nečas odstoupil z funkce předsedy vlády i z čela ODS. Podle policie sám figuruje v kauze údajné politické korupce. Do druhého případu - nelegálního sledování - podle dostupných informací zapojen není.

Ve vazbě je nyní sedm z osmi obviněných ve dvojici případů. V prvním z nich slíbil podle policie Nečas trojici tehdejších poslanců ODS úplatek a údajně také zajistil jeho poskytnutí. Spekulovalo se proto, že by se i on mohl dostat do hledáčku policie. Podle kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny však zatím žádná žádost o vydání některého z poslanců v souvislosti s touto kauzou nepřišla.