Vyslechněte mě, vyzývá Nečas státního zástupce. Chce hovořit o Nagyové

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Odstupující premiér Petr Nečas (ODS) vyzval státního zástupce, aby byl vyslechnut v souvislosti s kauzami kolem své blízké spolupracovnice Jany Nagyové. Je prý "kdykoliv plně k dispozici" a může poskytnout "relevantní informace", uvádí se v dopise, který zveřejnil úřad vlády. Nečas nechce, aby se to, že nebude vyslechnut, stalo záminkou pro prodlužování vazby obviněných.

„Z médií je mi známo, že současně vedené vyšetřování se vztahuje i k mé osobě, kdy jsem působil jako předseda vlády. Jsem přesvědčen, že mohu poskytnout relevantní informace k činnosti v chodu úřadu, která je orgány činnými v trestním řízení pokládána za trestnou,“ píše v dopise Nečas. Podle policie figuruje v kauze údajné politické korupce. Do druhého případu - nelegálního sledování - podle dostupných informací zapojen není.

„Z doslechu jsem nabyl vědomost, že soudce odůvodňoval omezení osobní svobody stíhaných potřebou vyslechnout předsedu vlády. Dovoluji si oznámit vyšetřujícím orgánům, že jsem kdykoliv plně k dispozici pro případné svědectví,“ uvádí odstupující ministerský předseda.

„Byl bych velmi nerad, aby neprovedení mého výslechu mohlo sloužit jako záminka pro další omezení osobní svobody obviněných v případě rozhodování o trvání vazby,“ dodává Nečas. Očekává, že mu bude brzy dána příležitost se ve věci vyjádřit.

Jak mělo údajné uplácení „rebelů“ ODS probíhat? Čtěte policejní dokument exkluzivně na E15.cz:

Kauza Nagyová graduje: v odposleších figurují i šéfové ČEZ a Českých drah

Podle policie Nečas slíbil trojici exposlanců ODS úplatek a údajně také zajistil jeho poskytnutí. Spekulovalo se proto, že by se i on mohl dostat do hledáčku policie. Podle kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny však zatím žádná žádost o vydání některého z poslanců v souvislosti s případem nepřišla. Ve čtvrtek bude o případu na policii vypovídat šéfka Sněmovny Miroslava Němcová, již dříve tak učinil ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09).

Jana NagyováJana Nagyová | ctkJana Nagyová

Trojice bývalých poslanců ODS - Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa - čelí obvinění, že složila mandáty za slib dalších výhod, čímž měla porušit zákon. Do případu jsou zapleteni také někdejší náměstek na ministerstvu zemědělství Roman Boček a Nagyová.

Ta figuruje i ve druhé kauze, kde čelí obvinění spolu se třemi vojenskými zpravodajci kvůli tomu, že se měla podílet na nelegálním sledování Nečasovy manželky Radky a dvou dalších lidí. Sedm z osmi obviněných je ve vazbě.

Dopis Petra Nečase státnímu zástupci
Vážený pane státní zástupče, obracím se na Vás v trestní věci, kterou dozorujete a v níž je prováděno vyšetřování obviněných Mgr. Jany Nagyové, generálporučíka Ing. Ondreje Páleníka, MBA, generálmajora Ing. Milana Kovandy, plukovníka Ing. Jana Pohůnka, Mgr. Romana Bočka, MBA, Bc. Petra Tluchoře, Bc. Marka Šnajdra, Ing. Ivana Fuksy pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení. Obvinění jsou od počátku zahájení trestního stíhání ve vazbě z důvodu uvedeného v § 67 písm. b) tr.ř., tj. z obavy, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo jinak mařit vyšetřování. Z médií je mi známo, že současně vedené vyšetřování se vztahuje i k mé osobě, kdy jsem působil jako předseda vlády. Jsem přesvědčen, že mohu poskytnout relevantní informace k činnosti v chodu úřadu, která je orgány činnými v trestním řízení pokládána za trestnou. Z doslechu jsem nabyl vědomost, že soudce odůvodňoval omezení osobní svobody stíhaných potřebou vyslechnout předsedu vlády. Dovoluji si oznámit vyšetřujícím orgánům, že jsem kdykoliv plně k dispozici pro případné svědectví. Byl bych velmi nerad, aby neprovedení mého výslechu mohlo sloužit jako záminka pro další omezení osobní svobody obviněných v případě rozhodování o trvání vazby.
Děkuji za pochopení a očekávám, že v nejkratším možném časovém horizontu mi bude dána příležitost se k vyšetřované věci vyjádřit. S pozdravem RNDr. Petr Nečas

Jan Hrbáček: Příště si můžou přijít i pro vás

Zahraniční média: Češi v deziluzi ze své kradoucí a opilé elity