Vysoké školy odmítají pokles rozpočtů, na studenta mají méně než v roce 2007

Pokud pražské školy nedostanou přidáno, utrpí celá věda, tvrdí nový rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

Pokud pražské školy nedostanou přidáno, utrpí celá věda, tvrdí nový rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima Zdroj: Anna Vackova, E15

Rektoři zásadně nesouhlasí s poklesem rozpočtu pro vysoké školy, řekl po zasedání pléna České konference rektorů její předseda Tomáš Zima. Rektor Univerzity Karlovy v Praze ale věří, že se společně s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) najde řešení, jak chybějící peníze pro rok 2016 dorovnat.

Akademická obec se proti snaze o snižování výdajů na vysoké školy staví dlouhodobě. Návrh státního rozpočtu počítal s tím, že by výdaje na tuto oblast měly klesnout z letošních 21,5 na 20,2 miliardy korun. Část se podařilo dorovnat při vyjednávání a před schvalováním rozpočtu ve vládě ministryně slíbila, že se najde i zbytek peněz. Půl miliardy korun by mělo být převedeno do rozpočtu ministerstva školství už letos a dalších 300 milionů měl úřad najít ve vnitřních zdrojích. „Paní ministryně hledá řešení, aby k poklesu nedošlo. Jsem optimista, že ho společně nalezneme,“ řekl Zima.

Plánuje se kvůli tomu schůzka také za účasti premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který zachování rozpočtu ve stejné výši slíbil akademikům na jaře. Navzdory klesajícímu počtu studentů rektoři trvají na tom, že škrty v rozpočtu jsou nepřijatelné.

„Zásadně nesouhlasíme s tím, aby došlo k poklesu v době růstu ekonomiky. Výdaje na jednoho studenta jsou nižší než v roce 2007,“ řekl Zima. Poukázal na to, že Česko stále výrazně zaostává za vyspělými zeměmi ve výdajích na vysoké školství v porovnání k HDP. To má dopad na jejich kvalitu.

Rektoři vítají více autonomie

Rozpočet byl hlavním tématem dvoudenního pléna. Vedle něj se debatovalo také o novele vysokoškolského zákona, kterou projednávají poslanci. Rektoři podporují přijetí kompromisního návrhu schváleného vládou. „Jsme připraveni hledat kompromis u některých pozměňovacích návrhů, ale nesmí to narušit hlavní smysl té novely. Tím je posílení autonomie a zodpovědnosti vysokých škol za kvalitu,“ doplnil Zima.

Česká konference rektorů se také věnovala aktuálnímu tématu migrace. Vysoké školy se stavějí proti nacionalistickým až extremistickým postojům, které se v souvislosti s uprchlickou krizí ve veřejnosti objevují. Opírají se o principy humanismu a demokracie. „Řada vysokých škol dělá různé aktivity. Jsme připraveni imigrantům pomoci a usnadnit jim začlenění například různými kurzy a další nabídkou vzdělávání,“ dodal Zima.