VZP padá do ztráty několika miliard

VZP

VZP Zdroj: ctk

Hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) míří letos po několika vyrovnaných letech do pětimiliardové ztráty. I když se o propadu poměrně otevřeně hovoří mezi jejím managementem i v odborných kruzích, VZP ho zatím oficiálně nepotvrzuje. „Je to předčasná otázka,“ uvedl mluvčí Jiří Rod.

Napjatý rozpočet již ale pocítila některá zdravotnická zařízení, jimž pojišťovna začala prodlužovat splatnost faktur za zdravotní péči. Pokud se nezmění platební koridory ve zdravotnictví, hrozí, že napřesrok se ztráta zdvojnásobí. Největší zdravotní pojišťovna v zemi hospodaří ročně s necelými 150 miliardami korun vybranými na zdravotním pojistném.

VZP si sice v tučných dobách, ještě před propuknutím ekonomické krize, nashromáždila několikamiliardový polštář, ten se ale postupně vyfukoval. Loni navíc vyčerpala také celý dvoumiliardový rezervní fond. Letos počátkem roku sice dostala v mimořádném přerozdělení přebytků konkurenčních pojišťoven třímiliardovou injekci, ta ale kasou již prosvištěla.

Hospodaření se letos zhoršuje z několika důvodů. Neustále rostou výdaje na zdravotní péči, zdražují léky, zvýšila se DPH, původním plánům neodpovídá výběr pojistného a vzhledem ke stavu ekonomiky je poměrně štědrá úhradová vyhláška. Ta určuje principy, jak se má platit za služby zdravotnickým zařízením.

Pojišťovna se nyní snaží ušetřit na režii. V rámci reorganizace omezila počet krajských poboček ze 14 na šest a propouští bezmála 900 zaměstnanců. „Cílem je snížit provozní náklady a zvýšit provozní efektivitu na 1700 pojištěnců na jednoho zaměstnance. Počet vedoucích pracovníků klesl o třetinu a úspora jen na mzdách přesahuje 250 milionů ročně,“ vypočítal Rod.

Pojišťovna také dokončuje zavádění centrálního informačního systému. Dvoumiliardovou zakázku, již získal její dvorní dodavatel, společnost HP, se zatím ale nedaří dovést do úspěšného konce.

„Centralizace informačního systému byla jednou z nejnáročnějších akcí v historii VZP. Zahrnovala kolem 80 projektů, které jsou nasazeny do plného provozu. Základní funkcionalita nového centrálního informačního systému, jako je zpracování dokladů za poskytnutou péči, kontrolní systém, revizní systém, funguje bez problémů. Zbývá dokončit poslední projekt – Centralizaci výdajové části,“ vysvětluje mluvčí pojišťovny Rod.

Úhrady za období do roku 2010 jsou již pro některé segmenty poskytovatelů zdravotní péče vypočteny a u zbývajících je stanoven harmonogram odstranění chyb. Samostatný projekt je Financování 2011, také ve stadiu nedokončenosti.

Což v překladu znamená, že kvůli potížím s novým softwarem se VZP dosud nevypořádala se všemi fakturami od zdravotnických zařízení za loňský rok. Běžně bývá vyúčtování hotovo v červnu. „U segmentů poskytovatelů zdravotních služeb následné péče, praktických lékařů, stomatologů, lékáren už je uzavřeno, u ostatních zatím ne,“ potvrzuje mluvčí.