Walt Disney startuje expanzi z Česka

Společnost má dnes pět divizí:
filmovou, hudební, správu
zábavních parků, interaktivní média
a spotřebitelské produkty. A je všude.

Společnost má dnes pět divizí: filmovou, hudební, správu zábavních parků, interaktivní média a spotřebitelské produkty. A je všude.

Po televizi HBO se Walt Disney stává druhým celosvětovým zábavním obrem, jenž si Českou republiku zvolil jako odrazový můstek pro expanzi do dalších regionů. Česká společnost Walt Disney Company Limited, která je organizační složkou stejnojmenné londýnské firmy, před několika týdny dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dvě licence na satelitní vysílání. První se týká programu Disney Channel, který bude vysílán do Polska.

Druhá licence je určena k vysílání programu Disney Junior do více než 80 států v Evropě, Střední Asii, Blízkého východu a Afriky, mimo jiné do Česka, Rumunska, Turkmenistánu, Konga, Sýrie nebo Íránu. Přestože se licence k Disney Junior vztahuje i k České republice, Walt Disney oficiálně popírá, že by tu chtěl spustit další kanál.

„Součástí strategie Disney v regionu Evropa, Blízký východ a Afrika je spouštět co nejvíce kanálů ze svého portfolia v zemích, kde k tomu je příležitost. Disney Channel je v Česku dětským kanálem číslo jedna. V tuto chvíli nemáme v Česku žádné plány na spouštění jakéhokoliv dalšího kanálu,“ reagoval Maciej Bral, generální manažer Disney Channels pro střední a východní Evropu. Podle informací deníku E15 se ale zástupci Walt Disney měli intenzivně zajímat i o možnost terestrického vysílání v třetí digitální síti Českých Radiokomunikací.

Program Disney Junior již v tuzemsku vysílá od poloviny roku 2011 (jako rebrandovaný bývalý kanál Playhouse Disney), zatím ale jen v kabelových sítích jako Kabelová televize CZ nebo Západočeská kabelová televize. Stejnojmenné pásmo je rovněž podle tiskové zástupkyně Disney Kláry Ježkové vysíláno v rámci ranního programového bloku na Disney Channel.

Rovněž televize HBO v těchto měsících rozjíždí z České republiky složitou operaci na zajištění vysílání do Nizozemska. Z tohoto důvodu zde mateřské firmy HBO z Nizozemska a Maďarska založily dvě společnosti, do kterých nalily přes 400 milionů korun. HBO Netherlands Channels získala na konci roku 2011 od tuzemské RRTV licenci na vysílání tří programů HBO Netherlands do Nizozemska prostřednictvím optických sítí.