Z ministerstva práce odcházejí úředníci. Prvním je náměstek Krůček

František Koníček

František Koníček Zdroj: Euro Martin Pinkas

Osud tendru za 1,4 miliardy korun na provoz sociálních dávek v příštích čtyřech letech, který odcházející ministryně práce Ludmila Müllerová chtěla vyhlásit v červenci, je více než nejasný. Její nástupce, František Koníček, který převzal úřad, hodlá agendu dávkových systémů nejdřív řádně posoudit a připravit „strategický návrh řešení“. Kromě toho řekl, že nemíní soutěž spustit v době, kdy je systém předmětem šetření antimonopolního úřadu.

Bývalá ministryně Müllerová chtěla novým tendrem ukončit sporné období provozu v posledních dvou letech, kdy část zajišťoval původní dodavatel OKsystem a větší díl nově vybraná firma Fujitsu Technology Solutions. Tu vybral exministr Jaromír Drábek bez výběrového řízení. Kauza skončila u antimonopolního úřadu. Ten nejdříve zakázal ve velkém rozsahu spolupráci s Fujitsu, ale své rozhodnutí posléze zastavil. Na jaře dokonce svůj zákaz rozšířil. Jeho rozhodnutí bylo právně napadeno. Kdy dojde ÚOHS k finálním rozhodnutím, dnes nikdo nedokáže odhadnout.

Při uvádění Koníčka do funkce označil Drábkovo rozhodnutí o zrušení monopolu jedné firmy premiér úřednické vlády Jiří Rusnok za „technologickou revolucí“. Odmítnul ji však hodnotit. V každém případě podle něj řada důležitých systémů funguje jen s vypětím všech sil a prostředků.

Personální změny

Nový ministr chce do pátku oznámit případné personální změny. „Budu vyměňovat ty lidi, kteří zklamali a systémy nezvládli. Mě vůbec nezajímá, jestli je u holubářů nebo u TOP 09,“ uvedl ministr. Dodal, že má údaje o tom, že některé důležité agendy „nejsou domyšlené, nejsou zvládnuté“.

K rezignaci kvůli rozdílným názorům se již rozhodl náměstek bývalé ministryně Petr Krůček (TOP 09), který měl informační technologie na starosti.

Hlavními cíli nového ministra jsou ukončení kontroverzního projektu sKaret, zvýšení minimální mzdy o 500 korun a příprava čerpání peněz z fondů EU pro příští roky.

Rusnokův pokus nemusí skončit krachem, Zeman spoléhá na rozštěpení ČSSD