Z ulic zmizí vojáci, první stupeň ohrožení terorem ale platí dál

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Z ulic Česka zmizí smíšené hlídky vojáků s policisty. Vláda zatím neukončila první stupeň ohrožení terorismem, jehož zavedení schválila před dvěma měsíci po útocích v Bruselu, bude však řešen výhradně silami policie. Po jednání kabinetu to uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

U policie ještě přetrvá nadstandardní nasazení, protože první stupeň nebyl zrušen, uvedl Stropnický. „Byla vyňata participace armády, ale dále na nádražích, letištích a místech vysoké koncentrace lidí bude hlídkování policie intenzivnější než za zcela normální situace,“ řekl ministr. Přetrvá například i vyčlenění pyrotechnické jednotky pro Prahu, dodal.

První stupeň ohrožení před terorismem platí od 22. března, kdy schválila vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru také nasazení 550 vojáků na dobu dvou měsíců. O měsíc později souhlasila Bezpečnostní rada státu se snížením počtu vojáků o sto.

Bezpečnostní opatření se vztahují i na jaderné elektrárny, některá velvyslanectví nebo pražské metro. Přítomnost vojáků v ulicích kritizovala opoziční ODS. Opatření označovala za nepřiměřená.

Stropnický nevyloučil eventuální návrat vojáků do hlídek. Stalo by se tak v případě, že by ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) usoudil, že síly policie z nějakého důvodu nejsou dostatečné. Obecně nasazení armády považuje v podobných situacích za běžné. „Byli bychom jediní v Evropě, kteří by v případě zvýšeného rizika nešli touto cestou,“ řekl.

Chovanec nedávno avizoval, že vojenské hlídky by mohly být zrušeny do konce května. Návrh spojoval s ukončením evropské konference Interpolu, která se v Praze konala od minulé středy do pátku. Jeho ministerstvo proto dnes předložilo vyhodnocení aktuální bezpečnostní situace s návrhy na další možná opatření.