Za korupcí ve fotbale může být Singapurec Perumal, „král světových úplatkářů“

Wilson Raj Perumal u finského soudu, který ho za korupci ve fotbale poslal v červenci 2011 na dva roky za mříže.

Wilson Raj Perumal u finského soudu, který ho za korupci ve fotbale poslal v červenci 2011 na dva roky za mříže. Zdroj: Profimedia.cz

Za aktuální sázkařskou aférou, kvůli níž policie vyšetřuje 12 fotbalistů z různých českých soutěží, by mohl stát Singapurec Wilson Raj Perumal - muž, který ovlivňoval zápasy na pěti kontinentech a je považován za největšího fotbalového korupčníka světa. Spekulují o tom média v Austrálii, kde policie řeší podplácení hráčů klubu z tamní druhé nejvyšší ligy.

Australskou sportovní veřejností shodou okolností nyní hýbe podobný skandál jako v České republice. Australští detektivové v neděli zatkli kvůli ovlivňování zápasů devět fotbalistů a trenéra týmu Southern Stars FC z Melbourne. Klub hraje Victoria Premier League, což je nejvýznamnější soutěž státu Victoria a druhá nejvyšší liga po celostátní A-League.

Z podplácení hráčů Southern Stars, které australská média označují za největší fotbalový korupční skandál v historii země, je podezřelý již zmíněný Singapurec tamilského původu Wilson Raj Perumal.

„Perumal může také být zapojen do ovlivňování zápasů, které minulý týden vedlo k zatčení několika hráčů v České republice a na Slovensku,“ poznamenal server WAtoday.com.au.

Český skandál
V Česku je v souvislosti s aktuálním korupčním skandálem vyšetřováno 12 fotbalistů. Podle žalobce Miloslava Kelymana se vyšetřování dotýká týmů z Jihlavy, Teplic, Českých Budějovic, Chomutova, Strakonic a Roudnice nad Labem. Protikorupční policie kvůli kauze spolupracuje se slovenskými kolegy, kteří již obvinili sedm lidí. Gang prý uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích. Skupina za poslední rok údajně ovlivnila nejméně 19 utkání v Česku a na Slovensku.

Čeští vyšetřovatelé už dříve potvrdili, že v nejnovější korupční kauze existuje návaznost na Slovensko i na sázkaře z asijských zemí.

Propojení přímo se skupinou kolem Singapurce Perumala však mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej odmítl komentovat. „K tomuto případu náš útvar vydal tiskovou zprávu. Více informací zatím nebudeme poskytovat,“ řekl pro E15.cz.

Podobně se vyjádřila také mluvčí slovenské speciální prokuratury Andrea Predajňová. „V tejto chvíli sa nebudeme konkrétne vyjadrovať, aby sa nemarilo vyšetrovanie,“ sdělila serveru E15.cz.

Ředitel PR oddělení Fotbalové asociace ČR Jaroslav Kolář pouze uvedl, že FAČR má stejné informace, jaké uvolňuje policie. Ta ovšem o účasti Perumala v české aféře žadné zprávy nezveřejnila.

Největší fotbalový korupčník
Osmačtyřicetiletý Singapurec Wilson Raj Perumal byl za ovlivňování fotbalových zápasů poprvé zatčen v roce 1995 v Singapuru. Předloni byl odsouzen na dva roky vězení ve Finsku, kde stál za největším korupčním skandálem tamního fotbalu. Perumal se ve finském žaláři rozhodl vypovídat a údajně odkryl globální korupční síť sídlící v Singapuru. Poté, co si ve Finsku odseděl jeden rok, byl předán do rukou orgánů v Maďarsku, kde se stal informátorem v tamní sázkařské kauze. V Austrálii je podezřelý, že skrze svého prostředníka Jasona Jo Lourdese korumpoval britské hráče Southern Stars, aby ovlivňovali zápasy týmu. Podle WAtoday.com.au klub letos prohrál 16 utkání a je na dně ligové tabulky.

Na celém případu je ovšem zajímavá skutečnost, že Wilson Perumal je momentálně pod kontrolou maďarské policie. Perumal, který si za ovlivňování zápasů ve Finsku nedávno odseděl trest ve finském vězení, se totiž rozhodl vypovídat mimo jiné o podplácení v Maďarsku.

Australským úřadům tak vrtá hlavou, jak mohl zorganizovat největší sázkařskou aféru země, když jej zároveň hlídá maďarská policie. Gang kolem Perumala údajně sázením na ovlivněné zápasy Southern Stars vydělal dva miliony australských dolarů (zhruba 35 milionů korun).