Za registrační značku budou muset motoristé platit 600 korun

registr vozidel

registr vozidel Zdroj: ctk

Motoristé budou od ledna platit za novou registrační značku 600 korun. Dosud je to nestojí nic. Osmisetkorunový správní poplatek souvisící s výměnou či vydáním značky a změnami v registru vozidel zůstane, uvedl dnešní deník Dnes.

Zvyšuje se také poplatek za vydání nové značky místo ztracené či poškozené. „Dosud činí 200 Kč za každou tabulku, nově to bude 300,“ řekl listu Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Značka na přání bude stát pět tisíc korun.

Ministerstvo obhajuje nový poplatek snahou ušetřit. „Na příští rok máme z ministerstva financí snížený provozní rozpočet o více než 15 procent a toto je jedna z cest, kde ušetřit,“ řekl náměstek ministra Lukáš Hampl. Ročně se vyrobí 1,4 milionu značek.

Ministerstvo zvažuje i zvýšení poplatku za vydání řidičského průkazu. Se zdražením počítá novela zákona o pozemních komunikacích, kterou už schválila vláda. Předloha teď míří do sněmovny.

Ministerstvo potvrdilo, že plánuje také výběrové řízení na dodavatele značek. Jejich výroba je jedním z nejdelších monopolů v historii státních zakázek. Jihomoravská firma Hicon vyrábí značky nepřetržitě od roku 1994.