Za srážku s pendolinem má jít řidič kamionu na 8,5 roku do vězení

Slawomir Wojciech Sondaj

Slawomir Wojciech Sondaj Zdroj: ctk

Osm a půl roku má strávit ve vězení polský řidič Slawomir Wojciech Sondaj, který loni ve Studénce zavinil srážku kamionu s pendolinem. Trest za obecné ohrožení z nedbalosti mu dnes udělil Okresní soud v Novém Jičíně. Padesátiletý muž vjel s kamionem na červenou na železniční přejezd, kde jej uvěznily závory. Krátce na to do kamionu narazil vlak. Nehodu tři lidé nepřežili. Dvě desítky dalších utrpěly zranění.

Kromě vězení soud udělil i zákaz činnosti. Sondaj nesmí deset let řídit automobil. „Doznání obžalovaného není úplné. Soud ho nepovažuje za polehčující okolnost. Přiznal, že na přejezd vjel, ale neuznává chybu. Tvrdí, že na vině je špatné zabezpečení přejezdu. Toto je naprosto tvrzení. Stejně jako u nás, tak i v Polsku platí, že když svítí červené světlo, není vjezd povolený,“ uvedl soudce.

Právě takto postavil obžalovaný Polák svou obhajobu. Tvrdil, že vjezd na koleje mu umožňovaly zvednuté závory. To, že už půl minuty blikala červená světla, nepovažoval za důvod zastavit. Podle svých slov světla na přejezdech nikdy nesledoval. Řídil se výhradně závorami. „Jednalo se o hrubou řidičskou nekázeň,“ řekl soudce Jaromir Pšenica.

„Neudělal jsem to schválně. Je to velká tragédie,“ řekl během soudu Sondaj. Uvedl také, že zabezpečení přejezdu nefungovalo správně. „Uvedlo mě to v omyl a nemohl jsem se soustředit. Závory byly zvednuté a pro mě to znamenalo, že můžu jet,“ tvrdí.

Polský řidič vezoucí plechy z Polska do Maďarska podle obžaloby na železniční přejezd vjel 22. července v době, kdy už svítila červená výstražná světla. Vlak, který do kamionu narazil, jel těsně před nehodou rychlostí okolo 160 kilometrů v hodině. Strojvedoucí stihl rychlost snížit na 140 kilometrů. Podle státního zástupce Aleše Boháče řidič kamionu ohrožoval na životě nejen cestující ve vlaku, ale také lidi v okolí kolejiště.