Zabitý majitel klubů v JAR prý Krejčířovi dlužil milion dolarů

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: CTK

Společnost uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře žádá milion dolarů z pozůstalosti zavražděného majitele sítě striptýzových klubů v Jihoafrické republice Lollyho Jacksona, které si dotyčný prý před lety půjčil. Uvedl to dnes server Eyewitness News, který citoval další jihoafrická média.

Krejčířova údajná firma podle nich tvrdí, že Jackson si peníze půjčil v roce 2010 a podepsal smlouvu o půjčce. Půjčka prý měla byt splacena letos v únoru. Firma se prý v této věci obrátila na soud. Vdova po Jacksonovi ale údajně smlouvu o půjčce označila za podvrh. Řekla, že smlouva byla uzavřena v rámci transakce zahrnující plán na praní špinavých peněz, který Krejčíř a Jackson vypracovali.

Server thepost.co.za napsal, že peníze z Jacksonovy pozůstalosti žádá česká firma DRK Invest Praha. Podle českého internetového obchodního rejstříku byl Krejčíř k dnešku společníkem ve čtyřech společnostech včetně firmy DKR Invest Praha.

Jackson byl zastřelen v JAR v květnu 2010. Muž podezřelý z jeho zabití uprchl na Kypr. Soud tam v pátek nepravomocně rozhodl, že podezřelý se musí vrátit do JAR, aby tam čelil obvinění z vraždy.

České úřady Krejčíře stíhají za jiné majetkové a násilné trestné činy. České policii podnikatel unikl při domovní prohlídce v roce 2005. V JAR žije od roku 2007; v témže roce Česko požádalo Jihoafričany o Krejčířovo vydání. Jihoafrická justice o české žádosti zatím definitivně nerozhodla.

Kromě české justice se o Krejčíře během jeho pobytu v JAR začala zajímat i místní policie. Média ho tu spojovala mimo jiné s několika vraždami. Krejčíř v JAR stojí před soudem kvůli údajnému pojistnému podvodu a v jiném procesu kvůli údajnému podílu na ozbrojené loupeži.