Zabodovala regionální hnutí

volby

volby Zdroj: CTK

S výjimkou komunistů a také lidovců, kteří se hlavně na Pardubicku a v moravských krajích dočkali vzkříšení, může o úspěchu v letošních krajských volbách hovořit jen málokdo. ODS a TOP 09 pohořely. Sociální demokracie sice vyhrála, ale z prvního místa se nijak zvlášť radovat nemůže. Ztráta, kterou nejsilnější levicová strana místy utrpěla, je citelná.

Naprostým debaklem je výsledek voleb pro šéfa LEV 21, expremiéra Jiřího Paroubka. Jeho strana dostala celorepublikově jen půl procenta hlasů a nedosáhla v krajích na jediný mandát. O mnoho lépe nedopadla ani Suverenita Jany Bobošíkové nebo nacionálně orientované strany.

Z poklesu popularity většiny etablovaných politických partají a alternativních subjektů, které vsadily na známé tváře, naopak těžila nezávislá hnutí zaměřená výlučně na problémy daného regionu. Příkladem za všechny je Liberecko, kde triumfovali Starostové pro Liberecký kraj s více než 22 procenty hlasů. Uskupení zvítězilo před KSČM a Změnou pro Liberecký kraj. Z celkových 45 mandátů získalo 13 křesel.

Výsledky krajských volebVýsledky krajských voleb | E15

Podobná sdružení dosáhla velmi dobrých výsledků i jinde v severních Čechách a také na jihu republiky. Na Ústecku obsadili Severočeši.cz třetí místo s 12 procenty hlasů. Stejnou příčkou ovšem s téměř 15 procenty se mohou chlubit Jihočeši 2012. I když je politická konkurence posměšně nazývá dvojkou ODS, modří, v regionu nechvalně proslulí svými kmotry, skončili až na čtvrtém místě.

Získané mandáty ve všech krajíchZískané mandáty ve všech krajích | E15

„Krajská sdružení se většinou zaměřila na omezené množství vybraných problémů velmi specifických pro příslušný region a snažila se prezentovat trochu odideologizovaně,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 šéf agentury ppm factum Jan Herzmann.

Vedení ČSSD už vzkázalo lídrům právě z Liberecka a Ústecka, aby rezignovali. Ještě před touto výzvou odešla jednička liberecké kandidátky socialistů Robert Dušek.