Zábrany u pražské zoo by poškodily centrum města, zatím se stavět nebudou

Povodňová situace v pražské zoo, jak ji zachytil její ředitel Miroslav Bobek 3. řevna časně ráno a zveřejnil na svém profilu na Facebooku.

Povodňová situace v pražské zoo, jak ji zachytil její ředitel Miroslav Bobek 3. řevna časně ráno a zveřejnil na svém profilu na Facebooku.

Pražská zoo bojuje již podruhé se zaplavením její spodní části, přesto nyní nelze stavět protipovodňové zábrany. V současnosti Praha neví, jak ubránit zahradu proti rozbouřené Vltavě. Na základě analýzy, kterou město nechá vypracovat, se rozhodne, jak problémy s povodněmi řešit. Podle zastupujícího primátora Tomáše Hudečka může situace vést až ke změnám pavilonů v celém areálu. Vedení zoologické zahrady předběžně odhaduje škody na 160 milionů korun.

Jedním z navrhovaných řešení je vybagrování části řeky. V krajním případě se bude muset změnit uspořádání pavilonů. Zdánlivě jednoduché vybudování protipovodňových zábran by mohlo zapříčinit zvýšení hladiny Vltavy nad hrdlem u zoologické zahrady a to směrem do centra.

Spodní část leží v přirozeném záplavovém území Tróji, proto by zábrany mohly způsobit zásadní problém v celém protipovodňovém plánu hlavního města. „Co nejdříve bych chtěl mít v ruce analýzu, která nastíní způsob řešení,“ uvedl zastupující primátor Tomáš Hudeček.

Ředitel zahrady Miroslav Bobek si již dříve stěžoval na vynechání zoo při výstavbě zábran. „Zásadní je, že se obě strany snaží situaci řešit. Technický způsob řešení přijde na řadu až později,“ řekl dnes Bobek.

V neděli okolo 14. hodiny proběhla evakuace zvířat lépe, než v roce 2002, kdy se škody vyšplhaly až na 232 milionů korun. Zahrada v tuto chvíli stále ještě sčítá škody, předběžný odhad je 160 milionů korun. Lidé mohou posílat příspěvky na vlastní protipovodňové konto, které zoo zřídila a to na účet 3070207/0100.