Žádosti církví o půdu míří na internet

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Lidé, firmy i instituce budou mít možnost zjišťovat a případně kontrolovat, o které pozemky tuzemské církve v rámci církevních restitucí požádaly. Státní pozemkový úřad totiž po dohodě s ministerstvem zemědělství začne pravidelně na webových stránkách zveřejňovat konkrétní výzvy k vydání majetku, a to již zřejmě od příštího týdne.

„Pozemkový úřad je garantem církevních restitucí. Údaje z doručených výzev na vydání majetku proto bude zveřejňovat v týdenních intervalech,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Úřad ale nebude podle ředitele Petra Šťovíčka zveřejňovat celý obsah výzev, protože obsahují i interní dokumenty týkající se jednotlivých církví. Pozemky také nebudou označovány podle současných parcelních čísel, ale podle údajů z původních pozemkových knih. Ty se vedly povinně až do nástupu komunistického režimu a poté od nich režim v 50. a 60. letech upustil. Nyní jsou jedním ze základních pramenů pro restituce.

Otázkou tak je, zda ze zveřejněných údajů bude jasné, o které konkrétné pozemky se jedná. Šťovíček míní, že ano. „Ze seznamu, který budeme zveřejňovat, lze poznat, která oprávněná osoba ve kterém katastrálním území o jaký pozemek požádala,“ uvedl. Úřad navíc po vyřízení žádosti o vydání pozemku zveřejní i výslednou dohodu, v níž bude pozemek již označen současným způsobem.

Toman mění už třetího náměstka Nástup ministra zemědělství neustál již třetí náměstek, tentokrát Vilém Žák, jenž měl na starosti řízení správního úseku úřadu. Jeho místo zaujme dosavadní náměstek ministra pro místní rozvoj odpovědný za oblast veřejného investování a legislativy Jan Sixta. Na pozici Tomanových náměstků již dříve skončili Jiří Mach, který řídil úsek zemědělských komodit, a Radek Braum, jenž vedl úsek lesního hospodářství.