Zahraniční dluh Česka loni stoupl. Manko je více než dva biliony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Zadlužení v cizině vzrostlo na 57 procent hrubého domácího produktu. Podle odborníků za tou můžou zejména banky. Na červených číslech se jejich sektorové zadlužení podílí třetinou.

Stav zahraniční zadluženosti byl v posledním loňském čtvrtletí ovlivněn zejména zvýšením krátkodobých pasiv bank, především formou navýšení krátkodobých vkladů přijatých od zahraničních bank. Podíl bankovního sektoru na zahraničním dluhu se zvýšil na 27,2 procenta.

Zahraniční zadlužení vládního sektoru vzrostlo na 2,215 bilionu důsledkem nákupu vládních dluhopisů zahraničními investory a čerpání úvěru od Evropské investiční banky na financování investic do infrastruktury. Závazky vládního sektoru tvoří zhruba třetinu celkové zahraniční zadluženosti.

Ve struktuře dluhu v cizině podle instrumentů byl růst zahraničních závazků patrný v širším zastoupení vkladů nerezidentů, instrumentů peněžního trhu a obchodních úvěrů. U ostatních instrumentů jejich podíl na celkovém dluhu klesl. Nejvíce používané instrumenty jsou dluhopisy a půjčky, které tvoří 63 procent zahraničního dluhu.

K růstu zahraničního zadlužení podnikového sektoru přispělo vedle zahraničních investic do podnikových dluhopisů čerpání krátkodobých obchodních úvěrů. Zahraniční závazky podnikového sektoru naplňují téměř 45 procent celkové zahraniční zadluženosti.

Firmy dluží polovinu

Podíl soukromého sektoru na dlouhodobé zahraniční zadluženosti činil ve čtvrtém čtvrtletí 47,2 procenta. Zbývající část tvoří závazky veřejného sektoru, do nichž se zahrnují závazky vládního sektoru, závazky soukromých subjektů garantované vládou a závazky subjektů s majoritní účastí státu se splatností nad jeden rok.

Aktiva rostla

Meziroční přírůstek aktiv dosahuje 485 miliardy korun a je především důsledkem růstu zahraničních aktiv bankovního sektoru, devizových rezerv ČNB a tuzemských přímých investic v zahraničí, uvedla banka.

Společně s údaji investiční pozice a zadluženosti Česka vydala dnes centrální banka zpřesněné údaje za předchozí čtvrtletí let 2013 a 2012. „Do revidovaných údajů byly promítnuty zejména výsledky ročního šetření Česká národní banka o přímých zahraničních investicích za rok 2012 a aktualizované výkazy o portfoliových investicích,“ upozornila národní banka.