Zahraniční dluh Česka se snížil o 21 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční dluh České republiky se v druhém čtvrtletí snížil o 21 miliard korun na 1,895 bilionu korun. Představoval tak 49,6 procenta hrubého domácího produktu. K nižšímu zadlužení přispěla především změna pozice podnikového sektoru.

Meziročně byl zahraniční dluh ale vyšší o 144,3 miliardy korun, uvedla Česká národní banka. Zahraniční závazky s původní splatností delší než jeden rok tvoří 75 procent pasiv.

„Na pokles zahraničního dluhu měl vliv vývoj zahraničních závazků podnikového sektoru. Kromě snížení stavu čistých závazků tuzemských dceřiných společností vůči zahraničním přidruženým podnikům došlo ke splácení dříve čerpaných dovozních úvěrů,“ uvedla banka. Zahraniční závazky podnikového sektoru tvoří 46,9 procenta.

Zahraniční zadluženost bankovního sektoru se rovněž mírně snížila. Obchodní banky splácely část dříve přijatých krátkodobých vkladů ze zahraničí a snížila se i držba bankovních dluhopisů v rukou nerezidentů. Zahraniční závazky bankovního sektoru včetně ČNB naplňují 25,1 procenta celkové zahraniční zadluženosti.

:

Vládní zadluženost mírně narostla, a to vlivem kurzových a cenových rozdílů. Podíl závazků vládního sektoru činí 28 procent. Soukromý sektor se na dlouhodobé zahraniční zadluženosti podílí 45 procenty. Zbývající část tvoří závazky veřejného sektoru.

Schodek investiční pozice České republiky vůči zahraničí se ve druhém čtvrtletí snížil o 14 miliard korun na 1,966 bilionu.