Zahraniční dovolená kvůli slabé koruně opět prodraží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: TimmyGUNZ via Flickr

Dovolená v zahraničí se Čechům letos opět prodraží. Po loňském čtyřprocentním poklesu kupní síly české koruny si letos čeští turisté v zahraničí za korunu koupí o další procento méně. Vyplývá to z výzkumu banky UniCredit. Slabší kupní sílu české měny si turisté snaží kompenzovat zkracováním délky pobytu v zahraničí. Počet kratších cest za poslední rok značně vzrostl.

Jedinými destinacemi, které pro Čechy od loňska zlevnily, jsou Maďarsko a Bulharsko. „Maďarsku pomáhá, že pro české návštěvníky zůstává relativně levné, oproti tuzemsku o více než desetinu. Řada návštěvníků z tuzemska loni pravděpodobně v průměru prodloužila své pobyty v Maďarsku a povýšila tuto zemi na hlavní destinaci své dovolené. Zda se ale zvýšený zájem udrží i v letošním roce, je nejisté.

„Maďarsko bývá pro Čechy v posledních letech spíš alternativním cílem než zemí, do které by se vraceli každý rok,“ říká Pavel Sobíšek. Nejistý výhled stojí u oblíbených plážových destinací Turecka a Egypta. Česká koruna za poslední rok vůči tamním měnám oslabila o 12, respektive 22 procent.

hodnota 1000 Kč v jiných zemíchhodnota 1000 Kč v jiných zemích | UCB

„Je otázkou, jak egyptskou desetiprocentní inflaci a silné posílení egyptské libry promítly cestovní kanceláře do svých cen. Jejich cenová politika bude výrazným faktorem, který rozhodne, zda se letos naruší vzestupný trend popularity Egypta jako naší dovolenkové destinace,“ vysvětluje Sobíšek. Stále nejdráž ale pro české návštěvníky vycházejí západoevropské země. V Německu, Rakousku či Francii má tisícikorunová bankovka relativní hodnotu jen okolo 600 korun.

Téměř polovina Čechů už plánuje letní dovolenou

Češi si na dovolené vystačí s platební kartou