Žák otálí se soutěží na poznávací značky, podklady mu přitom leží na stole

Zdeněk Žák, ministr dopravy úřednické vlády Jiřího Rusnoka

Zdeněk Žák, ministr dopravy úřednické vlády Jiřího Rusnoka Zdroj: Anna Vackova

Ministerstvo dopravy se přes všechny sliby zatím nemá k tomu, aby rozťalo problém s dodávkami registračních značek pro automobily. Předběžný záměr vypsat tendr přitom vyšel už více než před půl rokem. Sama soutěž měla být v běhu od podzimu.

„Rozhodl jsem o řešení otevřenou soutěží, byť již teď se nám podařilo dosáhnout snížení ceny proti původnímu kontraktu,“ uvedl bez dalších podrobností ministr v demisi Zdeněk Žák. Nesdělil ale, kdy úřad tendr vypíše. Podle informací deníku E15 má přitom ministr všechny potřebné dokumenty na stole už více než měsíc a čeká se jen na jeho podpis.

Soutěž má ukončit nestandardní stav, kdy už více než dvacet let drží monopol na dodávku registračních značek jediná firma, brněnská společnost Hicon. Ministerstvo dopravy mu smlouvu neustále prodlužuje za pomoci nejrůznějších dodatků, což už léta kritizuje konkurence.

Dvojnásob předražené značky

Nejhlasitějším kritikem je majitel společnosti Bamaz Zbyněk Pařízek, který se nechal v médiích slyšet, že současná cena značek je až dvojnásobně předražená. Vítěz neustále odkládaného tendru získá smlouvu na čtyři roky, během kterých by měl dodat 5,75 milionu tabulek.

Soutěž má ukázat jejich reálnou hodnotu, dosud ministerstvo platí za jednu značku 115 korun bez daně z přidané hodnoty. Průměrná hodnota značek, jež stát odebíral v posledních letech, činila 260 milionů korun ročně, přičemž předloni to bylo 210 milionů.

Společnost Hicon si tak bez veřejné soutěže přišla na tržby v řádech miliard korun. Odhadovaná hodnota zakázek plynoucích z připravovaného tendru činí 900 milionů korun, což vychází na 157 korun na značku. Je však pravděpodobné, že ostrý souboj konkurentů konečnou cenu během vlastní soutěže ještě výrazně srazí.

SPZ: Plechový byznys za miliardy