Žalobce propustil bývalého Drábkova náměstka Šišku z vazby

První náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a ředitel odboru informatiky Milan Hojer (v pozadí) 3. října dopoledne v chodbě Obvodního soudu pro Prahu 2. Soud poslal Šišku do vazby, Hojera propustil na svobodu. Protikorupční policie viní oba vysoké úředníky z podplácení v souvislosti se způsobem zadání veřejné zakázky. (foto ČTK)

První náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a ředitel odboru informatiky Milan Hojer (v pozadí) 3. října dopoledne v chodbě Obvodního soudu pro Prahu 2. Soud poslal Šišku do vazby, Hojera propustil na svobodu. Protikorupční policie viní oba vysoké úředníky z podplácení v souvislosti se způsobem zadání veřejné zakázky. (foto ČTK) Zdroj: CTK

Bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška byl propuštěn z vazby na svobodu. Rozhodl o tom státní zástupce, podle něhož již nehrozí obava, že by někdejší vysoký úředník ministerstva ovlivňoval svědky. Šišku spolu se šéfem resortního odboru informatiky Milanem Hojerem viní protikorupční policisté z podplácení. Hojer je od počátku stíhán na svobodě.

„Obviněný Vladimír Šiška byl v úterý propuštěn z vazby, a to z rozhodnutí státního zástupce, podle kterého důvod takzvané koluzní vazby pominul, neboť byli vyslechnuti potřební svědci, a nehrozí tak obava z jejich ovlivňování a maření objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání,“ uvedla mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Šiška s Hojerem dle obvinění nabídli přidělení stomilionové zakázky firmě OKsystem, která pro MPSV zajišťovala informační systémy pro oblast dávek či nezaměstnanosti. Výměnou za to měla společnost stáhnout svoji stížnost k antimonopolnímu úřadu na způsob, jakým ministerstvo pořídilo od jiné firmy systém pro výplatu sociálních dávek.

Obvodní soud pro Prahu 2 poslal Šišku do vazby na počátku října. Ministr Jaromír Drábek následně oznámil, že ke konci měsíce rezignuje. Je však přesvědčen, že je kauza do velké míry uměle vytvořena. Věří v nevinu svého bývalého náměstka.

Jana Havligerová: Aféra náměstka Šišky poškodí koalici