Žalobce Zeman: Na důvodech odvolání Rampuly trvám

Pavel Zeman

Pavel Zeman Zdroj: CTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman trvá na tom, že odvolání pražského vrchního žalobce Vlastimila Rampuly bylo opodstatněné. Nic na tom nemění ani rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zatím bez odůvodnění vyhověl žalobě Rampuly a zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti o jeho odvolání - právě na základě návrhu Zemana. Pražské státní zastupitelství od listopadu dočasně vede Stanislav Mečl, po verdiktu soudu se ale Rampula do funkce vrací.

Zeman v Otázkách Václava Moravce uvedl, že situaci na pražském zastupitelství teď musí řešit ministr Jiří Pospíšil. „Já nemusím podávat nový návrh na odvolání, protože okamžikem doručení rozhodnutí, které tím okamžikem nabude právní moci, tak se nám věc vrací zpět do správního řízení před ministra spravedlnosti,“ řekl Zeman.

Podle něho musí Pospíšil znovu rozhodnout o jeho návrhu. „Já prozatím mohu říci, že nemám jakkoli v úmyslu brát návrh zpět,“ dodal nejvyšší žalobce. Nechtěl však komentovat, zda náhodou nebudou rozšířeny důvody k Rampulově odvolání.

Zeman také uvedl, že s Rampulou budou muset po návratu do funkce pražského vrchního státního zástupce „koexistovat tak, jak to dělali v době minulé“. „Předpokládám, že jsme oba profesionálové a že budeme-li oba dodržovat právo, zákon, tak ty vztahy sice mohou být určitým způsobem možná napjaté, nicméně věcně by měly fungovat,“ podotkl Zeman.

Pospíšil: Věřím, že potřebná očista justice nebude dotčena

Ministr Pospíšil už naznačil, že podá proti rozhodnutí soudu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.“Zatím však neznám důvody pro rozhodnutí městského soudu,“ řekl s tím, že musí počkat, až je obdrží. „Pevně věřím, že tolik potřebná očista justice tímto nebude dotčena,“ dodal.

V České televizi už v pátek uvedl, že udělal pro personální očistu maximum a chce v tom pokračovat. Od počátku prý upozorňoval na to, že právní úprava ohledně odvolávání vedoucích státních zástupců je nedokonalá. Považoval však za čestnější udělat riskantní rozhodnutí a Rampulu odvolat než čekat dva nebo tři roky na novelu zákona. „Pokud to někdo vezme jako chybu, já to budu respektovat, pokud bych musel odejít, také to budu respektovat,“ uvedl ministr.

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) uvedla, že ministerstvo spravedlnosti od počátku upozorňovala, že se při výměně na místě pražského vrchního státního zástupce pohybuje za hranou zákona. „Teď mohu jen doufat, že kroky nového vedení vrchního státního zastupitelství, včetně vyšetřování korupce, nebudou touto chybou ministerstva spravedlnosti znevěrohodněny,“ dodala.

Rampula je spojován mimo jiné s průtahy v kauze MUS

Rampula spolu s dalšími třemi žalobci čelí kárné žalobě kvůli průtahům v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Ministr po nějakou dobu zvažoval, že ho dočasně zprostí i výkonu funkce státního zástupce, později však od tohoto záměru upustil.

Vlastimil RampulaVlastimil Rampula | MediafaxVlastimil Rampula

Kárným žalobám čelí Rampula, náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek, Ladislav Letko, jenž případ MUS dozoroval, a Marcela Kratochvílová, která byla v souvislosti s kauzou sesazena z vedení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality.

Pospíšil kárnému senátu navrhl, aby je zbavil funkcí státních zástupců. Ministr jim vytýká především průtahy, část z nich označil za účelové. Mečl také v únoru navrhl odvolat z funkce náměstka Grygárka. „V předmětné věci se necítíme vinni jakýmkoliv pochybením,“ reagovali ve společném vyjádření Rampula, Grygárek a Letko.