Žalobci obvinili Rittiga a Nečasovou kvůli únikům z BIS

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: CTK

Podnikatel Ivo Rittig a Jana Nečasová, dříve Nagyová, si údajně vyslechli obvinění kvůli úniku informací z Bezpečnostní informační služby. Obvinění by mohlo souviset s podezřením, že Nečasová Rittigovi předávala některé materiály tajné služby.

Serveru Lidovky.cz informaci potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Policie však odmítla věc jakkoli komentovat. „Obraťte se na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ citovaly Lidovky mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka.

Žalobci z Olomouce, kteří případ dozorují, byli ale také soupí na slovo. „Nemohu potvrdit, ani říct žádnou informaci, protože v řízení, jehož podstatou je únik informací, je podávání jakýchkoliv informací veřejnosti limitováno,“ řekl ČTK šéf olomouckého zastupitelství Ivo Ištvan.

K vývoji případu mlčí i Rittigova advokátka. „Nemůžu vám k této věci poskytnout žádné informace,“ uvedla Rittigova Karolína Babáková.

Podle serveru Novinky.cz je v kauze kolem úniku informací z BIS obviněno více lidí. Není však mezi nimi někdejší šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, přes kterého se dle původního podezření policie mohla Nečasová i přes nedostatečnou prověrku dostat k důvěrným zprávám tajných služeb.

Bývalá ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase je stíhána také v kauze údajného ze zneužití tajné služby ke sledování někdejší Nečasovy manželky Radky na podzim 2012 bez vědomí tehdejšího ministra obrany.

Figuruje také v případu podplácení tří exposlanců ODS, kteří údajně získali pozice v podnicích se státní účastí výměnou za předem domluvené hlasování ve Sněmovně ohledně rozpočtu. Rittig byl zase nedávno obviněn v kauze jízdenek pro pražskou městskou hromadnou dopravu.