Zaměstnavatelé tvrdě odmítají vyšší minimální mzdu

Jaroslav Hanák

Jaroslav Hanák Zdroj: E15 Michael Tomes

Svaz průmyslu a dopravy je rozhodně proti tomu, aby vláda od příštího roku zvýšila minimální mzdu z 8,5 tisíce o sedm set korun. Původně to přitom mělo být o dvě stovky méně. Záměr Sobotkova kabinetu bude tripartita znovu projednávat v září.

„Chápu, že politické obchody jsou všelijaké. Nepodpoříme to,“ řekl po jednání s vládou a odbory šéf Svazu průmyslu Jaroslav Hanák. Narazil na dohodu ČSSD a ANO, podle níž prvně jmenovaná strana ustoupila od nominace Pavla Mertlíka na eurokomisaře a kývla na kandidaturu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové.

Hanák kritizuje především to, že minimální mzda by se zvýšila podruhé za sebou v tak krátké době.To by podle něj neúměrně zatížilo firmy.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po dnešním jednání tripartity řekl, že návrh na zvýšení minimální mzdy projedná vláda se zaměstnavateli a odboráři znovu 4. září.

Šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula chystané další zvýšení minimální mzdy podpořil. Vedle toho však varoval Českou národní banku, aby nepřistupovala k další devalvaci koruny, aby se její kurz snížil až nad 28 korun za euro. Tento krok podle něj nebyl prospěšný a „vyčerpal se“.

Středula požaduje společné jednání vlády, odborů a zaměstnavatelů s vedení ČNB. Nechce, aby se opakoval krok z loňska, kdy centrální banka srazila kurz koruny nad úroveň 27 korun za euro. „Nechtěl bych, abychom vstupovali do eurozóny se staženými kalhotami,“ vysvětlil odborový předák.