Zaorálek: Dodávka zbraní na Ukrajinu by eskalovala situaci

Ministr zahraničních věcí Philip Hammond  a český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Ministr zahraničních věcí Philip Hammond a český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) Zdroj: CTK

Dodávka zbraní na Ukrajinu by v současné době pouze eskalovala situaci. Po setkání s britským ministrem zahraničních věcí Philipem Hammondem to v pátek zopakoval český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zbraně na Ukrajinu se v současné době nechystá dodávat podle Hammonda ani Velká Británie. Chce si ale nechat možnost změnit svůj názor, kdyby se situace změnila.

Zaorálek svému kolegovi sdělil postoj Česka, že dodávka zbraní by pouze eskalovala situaci. „Připadá nám nepochopitelné, abychom na jedné straně říkali 'příměří, přestat střílet, odsouvat zbraně' a zároveň jsme někam posílali zbraně,“ poznamenal ministr.

Česká republika má podle něj v tomto podobný názor jako Velká Británie. Zaorálek zdůraznil, že pokud by se ukázalo, že například Rusko nemyslí dodržování nedávných dohod z Minsku vážně, je Evropská unie připravena postupovat jednotně.

Hammond řekl, že Británie nevěří, že dodávat zbraně je v současné době správné řešení. „Ale rádi bychom si ponechali možnost změnit názor do budoucna,“ podotkl. Zároveň řekl, že dokud nebude jasné, že je příměří ze strany Ruska a separatistů dodržováno, musí i nadále platit sankce. Jejich postupné rušení by mělo nastat až ve chvíli, kdy budou vidět jasné kroky k dodržování dohod z Minsku.

Priorita pohybu

Oba politici spolu také mluvili třeba o volném pohybu zboží, peněz a osob v Evropské unii. Zaorálek poznamenal, že Česko považuje možnost volného pohybu lidí v rámci schengenského prostoru za velmi důležitou. Nad jejím omezením kvůli zneužívání sociálního systému přistěhovalci se ve Velké Británii uvažuje. Podle Hammonda jde o to najít řešení, které potížím zamezí a zároveň zachová základní principy, na kterých Evropská unie stojí.

Dalšími tématy byly bilaterální vztahy Česka a Velké Británie nebo situace na západním Balkáně. Tomu by podle Zaorálka měla dát Evropská unie jasnou perspektivu možnosti vstupu do svých řad. Ministři se také bavili o britské snaze o ekonomickou rekonstrukci EU.