Zaorálek: Kvůli unesenému Čechovi nás zatím nikdo nekontaktoval

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Kvůli Čechovi, jehož v Libyi asi unesli islamisté, zatím Českou republiku nikdo nekontaktoval. Na místě operují česká civilní i vojenská rozvědka, řekl České televizi (ČT) ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj je nyní na 99 procent jisté, že českého občana spolu s dalšími lidmi v pátek unesli radikálové z libyjské odnože hnutí Islámský stát.

Česko do oblasti vyslalo dva diplomaty. Podle Zaorálka mají na místě kontakty a už si tam domlouvají schůzky. Podle něj jde ale hlavně o akci tajných služeb, a to nejen českých.

Ministr v ČT zdůraznil, že nechce vyvolávat falešné naděje. „Nemám bohužel dobré zprávy … Myslím, že situace je špatná,“ řekl. Je podle něj „obrovská pravděpodobnost“, že ten, kdo má současnou situaci v rukou, je „brutální, zločinecká skupina“ radikálů, která má na svědomí nedávné zavraždění 21 egyptských koptů. Ministr v ČT přiznal „určitý pocit bezmoci“.

Ze Zaorálkova vyjádření vyplynulo, že úřadům se nepodařilo kontaktovat dalšího českého občana, který je v Libyi, ale podle ministra je na úplně jiném místě, než se odehrál únos.

K únosu se zatím nikdo nepřihlásil

Kromě Čecha jsou pohřešováni také čtyři Filipínci, jeden Rakušan, dva Bangladéšané a Ghaňan. K únosu se zatím nikdo nepřihlásil. Rakouská diplomacie dnes vydala zprávu, že skupina zahraničních pracovníků včetně českého občana z ropného pole Ghaní padla v pátek do rukou radikálů z hnutí Islámský stát. Česko má svého zástupce i v rakouském krizovém štábu. Ministr uvedl, že dnes hovořil o situaci s rakouským ministrem zahraničí a v úterý bude mluvit s filipínským.

Pohřešovaní pracovali podle listu Die Presse pro společnost VAOS (Value Added Oilfield Services), která dodává služby libyjskému ropnému sektoru.