Zaorálek: Nebude složité Německu objasnit český přístup k Balkánu

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je přesvědčen, že v současnosti má velký smysl pomáhat zemím na Balkáně zvládat migrační krizi. Šéf české diplomacie to řekl při příchodu na jednání se svými kolegy z EU v Bruselu. V souvislosti s výhradami Berlína vůči dnešnímu summitu zemí visegrádské čtyřky (V4) v Praze Zaorálek poznamenal, že podle něj nebude složité postoj České republiky Němcům objasnit.

„My s Německem vedeme víceúrovňový dialog a jsme schopni se dohodnout na směřování v oblasti migrace, která bude součástí společného evropského postupu,“ poznamenal Zaorálek.

Slovenský premiér Robert Fico v sobotu prohlásil, že Německo si už kvůli summitu V4 stěžovalo u slovenského ministerstva zahraničí. Na českého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu se Německo kvůli summitu V4 obrátilo prostřednictvím svého velvyslance, který se zajímal o cíle a obsah jednání.

Na pražské schůzce budou státníci jednat o posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem. Podle českého ministra má podobný postup v současnosti „velký smysl“. Je podle něj třeba, aby tyto státy dokázaly situaci zvládnout, byly lépe vybaveny a také aby jejich systémy byly schopny spolupracovat s těmi, které využívá Evropská unie.

Sobotka: Účast Makedonie a Bulharska na V4 má vyjádřit solidaritu
Při zvládání migračních toků je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) důležité soustředit se na západobalkánskou trasu. Sobotka to uvedl na dotaz ČTK. Účast předsedy bulharské vlády a prezidenta Makedonie na dnešním mimořádném summitu zemí visegrádské skupiny v Praze má vyslat signál solidarity ke všem zemím západního Balkánu.
Podle Sobotky země V4 o řešení migrační krize intenzivně komunikují nejen s Makedonci a Bulhary, ale také se Slovinskem, Chorvatskem, Srbskem i Řeckem. „Pokud nezvládne regulaci migrace Turecko a Řecko, je zde možnost zastavit nelegální ekonomickou migraci na hranicích Makedonie a Bulharska,“ sdělil Sobotka.
Cílem summitu má být proto podle českého premiéra vyslat signál solidarity ke všem zemím západního Balkánu. „Tyto státy nesmí zůstat v krizi osamoceny a musí jim pomoci celá EU,“ uvedl Sobotka. Tématem jednání má podle něj být to, jak by mohla V4 dvěma zemím, ležícím na hlavní migrační trase, pomoci s ochranou hranic.

„Takže komunikace se zeměmi západního Balkánu je stejně důležitá jako komunikace s Řeckem,“ podotkl Zaorálek, který prý při své nedávné návštěvě Atén pozval do Prahy řeckého premiéra Alexise Tsiprase. Česko, které nyní skupině V4 předsedá, si podle svého ministra zahraničí přeje, aby v koalici zemí, jež bude v roce 2016 zvládat migrační krizi, bylo také Turecko.

S Německem, kterému zřejmě vadila právě možná izolace Řecka v případě uzavření hranic jeho severních sousedů, je podle Zaorálka možné věc vyjasnit velmi rychle. Možnost se o věci bavit byla podle něj na nedávné bezpečnostní konferenci v Mnichově a je také dnes. „Nemáme zájem dělat politiku, která by někoho vylučovala a není nic obtížného o tom přesvědčit i Německo,“ poznamenal ministr.