Zaorálek: Obama se vůči Kubě projevil jako odpovědný politik

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: CTK

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ocenil krok amerického prezidenta Baracka Obamy obnovit po desetiletích nepřátelství diplomatické vztahy s Kubou. Zaorálek to pokládá za odpovědnou politiku poté, co se ukázalo, že dlouholetá restriktivní opatření Spojených států vůči Kubě jsou neefektivní a komunistický režim na ostrově vládne dál.

„Já jej chápu jako projev politiky odpovědnosti,“ komentoval Zaorálek krok Washingtonu. „Zodpovědný politik si musí klást otázku důsledků svých činů a toho, co dělá, když například organizuje embargo, jestli to embargo něco skutečně posouvá dopředu a jestli se věci mění,“ uvedl.

I Obama podle něho přiznal, že americká politika vůči Kubě nemá výsledky, a proto je ji potřeba změnit. „Toto je odpovědný politik,“ soudí Zaorálek.

Neefektivnost amerického embarga vůči Kubě pokud jde o změnu tamního režimu opakovaně použil prezident Miloš Zeman jako důkaz zbytečnosti mezinárodních sankcí, o níž mluví v případě západních sankcí proti Rusku kvůli jeho angažmá v krizi na Ukrajině.

Zaorálek připustil, že v pohledu na protikubánské embargo Spojených států se s prezidentem shoduje.

Reportáž E15: Kubánci volí socialismus v zemi stále divočejšího kapitalismu