Zaorálek si předvolal velvyslance Maďarska, žádá vysvětlení slov o dekretech

Zaorálek

Zaorálek Zdroj: Martin Pinkas

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si na úterý předvolal maďarského velvyslance, aby mu vysvětlil kontroverzní výrok předsedy maďarského parlamentu o Benešových dekretech. Podle předsedy László Kövéra neměly být Česko a Slovensko kvůli dekretům přijaty do Evropské unie. Taková slova jsou podle Zaorálka mimo současnou realitu a nesmyslně narušují spolupráci v regionu. Maďarskou velvyslankyni v Bratislavě si předvolalo i slovenské ministerstvo zahraničí.

„Připadá mi, že to je úplně mimo současnou realitu a přál bych si, abychom naše vztahy něčím takovým nezatěžovali,“ uvedl Zaorálek. Dodal, že Česká republika se maximálně snaží o spolupráci zemí střední a východní Evropy a podobná prohlášení tuto snahu znesnadňují. „Podobné výroky, které se dívají do minulosti, tomu podle mne naprosto nesmyslným způsobem vůbec nepomáhají,“ dodal Zaorálek.

Od maďarského velvyslance Tibora Petöa, kterého předvolal na úterý, bude chtít český ministr slyšet, co vedlo Kövéra k takovým závěrům.

Kövér v pátek zveřejněném rozhovoru s deníkem Právo prohlásil, že Česká republika spolu se Slovenskem neměly být přijaty do EU, pokud součástí jejich právního řádu je zákon vycházející ze zásady kolektivní viny.

Kövér v minulosti vystoupil s řadou kontroverzních prohlášení, některá z nich se týkala i problematiky etnických Maďarů v zahraničí

Odkazoval tím na existenci prezidentských dekretů, jež po druhé světové válce zbavily Němce a Maďary v Československu majetku a občanských práv. Česko dekrety odmítá zrušit, považuje je ale za právně vyhaslé.

Už v neděli reagoval na Kövéra český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj měl předseda maďarského parlamentu špatný den. Dodal, že český postoj k dekretům je jednoznačný. „Máme jiná témata, jiné problémy, které bychom měli s našimi maďarskými partnery řešit. Téma Benešových dekretů je pro nás neměnné a nedotknutelné,“ řekl Chovanec.

Výroky předsedy maďarského parlamentu odsoudila i slovenská diplomacie. „Nejnovější vyjádření Kövéra o tom, že SR a ČR se neměly stát členy EU, jsou nekvalifikované, neodpovídají úrovni našich vztahů,“ uvedlo slovenské ministerstvo zahraničí. Úřad vyjádřil přesvědčení, že Kövér se do budoucna podobných vyjádření zdrží a že přenechá hodnocení historie odborníkům.

Kövér v minulosti vystoupil s řadou kontroverzních prohlášení, některá z nich se týkala i problematiky etnických Maďarů v zahraničí. Před dvěma lety například řekl, že příslušníkům maďarské menšiny hrozí nebezpečí symbolické i reálné agrese a že byli v uplynulém roce vystaveni politickým bouřím.