Zbraňová amnestie v Česku: Lidé se zatím zbavili přes 3100 zbraní

Cvičná střelba v České zbrojovce, pistole

Cvičná střelba v České zbrojovce, pistole Zdroj: Michael Tomes, E15

Necelé tři týdny před ukončením zbraňové amnestie lidé zatím odevzdali 3154 zbraní a 370470 kusů střeliva. Uvedla to mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Amnestie začala 1. července a skončí 31. prosince. Nejvíc zbraní k 7. prosinci odevzdali lidé v Praze, nejméně v Karlovarském kraji.

Při letošní amnestii zatím lidé odevzdali méně zbraní než před pěti roky, kdy na policejních služebnách skončilo 7897 nelegálně držených zbraní. Podle zkušeností policie ale řada Čechů odevzdání zbraně nechává na poslední chvíli.

Mezi letošní odevzdané rarity podle Nguyenové patří hlavně zbraně a střelivo z druhé světové války. Zatím se nenašla zbraň, která byla použita při spáchání trestného činu. „Prozatím takové zjištění nemáme, ale stoprocentně to můžeme potvrdit až po skončení amnestie,“ zdůraznila Nguyenová.

Opakovaná šance

Šanci odnést nelegálně drženou zbraň bez hrozby postihu na policii měli lidé vedle amnestie před pěti lety i v letech 2003 a 1996. Poprvé donesli 3704 nelegálních zbraní a podruhé 4192.

Již dříve policisté informovali o několika kuriózních případech z letošní amnestie. Na policejní stanici v centru Brna například přinesla žena téměř čtvrt kilogramu plastické trhaviny semtex. Našla ji při vyklízení sklepa, kam si ji patrně uložil její zesnulý manžel, který pracoval jako střelmistr. V Berouně zase museli v srpnu evakuovat budovu policie a městského úřadu, protože tam muž přinesl protitankovou minu. V Plzni muž odevzdal funkční granát.