Zbytek poslanců Úsvitu založil novou stranu Národní zájmy

předseda klubu poslanců Úsvitu Marek Černoch

předseda klubu poslanců Úsvitu Marek Černoch Zdroj: E15 - Marek Schwarzmann

Nezávislí poslanci z hnutí Úsvit založili novou stranu Národní zájmy. Do budoucna se uskupení, které má nyní 12 členů, asi s Úsvitem sloučí. Návrh na založení nové strany vznikl v době rozepří mezi většinou poslanců hnutí a jeho tehdejším šéfem Tomiem Okamurou.

Mluvčí Úsvitu Jan Zilvar řekl, že v polovině června lze očekávat zásadní stanovisko k případnému spojení obou uskupení a změně názvu či loga. Ve hře je přitom i další využívání značky Úsvit.

Po sloučení by se také volilo nové stranické vedení. Úsvit bude svou budoucnost řešit již tento čtvrtek, kdy se sejde jeho celostátní konference, která po odchodu Okamury a Radima Fialy z hnutí čítá sedm členů.

Změna sídla

Podle Zilvara chce hnutí změnit své sídlo, které je zatím shodné se sídlem Okamurovy cestovní kanceláře. Konference se znovu také podívá na stranické hospodaření, které bylo v poslední době předmětem kontroverzí. Zilvar poznamenal, že všechny sporné smlouvy jsou již vypovězeny.

Okamura po několikaměsíčních sporech se spolustraníky, které obvinil z puče, z Úsvitu odešel a založil nové uskupení - hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD).