Zelená energie sebere peníze i Němcům. Stále na tom však budou líp než Češi

solární panely

solární panely Zdroj: Eduard Erben, E15

Německý průmysl pomalu procitá ze snu. Už brzy pocítí na vlastní kůži, kolik ve skutečnosti stojí přechod německé energetiky na obnovitelné zdroje energií (OZE). A začíná se proti tomu bouřit.

Dosud měl energeticky náročný průmysl, který čelí mezinárodní konkurenci, významné úlevy z placení nákladů na podporu obnovitelných zdrojů. Evropská komise je sice ochotná povolit Německu částečné zachování úlev, ale požaduje, aby podniky platily za zelenou energii výrazně více než dnes.

Pro dnes nejvíce zvýhodněné firmy by to znamenalo, že se jim náklady na obnovitelné zdroje zvednou na více než dvacetinásobek.

Brusel chce, aby zvýhodněné firmy platily nejméně 20 procent z plné hodnoty příspěvku na OZE. To by znamenalo růst z 0,5 na 12 eur za spotřebovanou megawatthodinu. Pořád by však přispívaly na zelenou energii v přepočtu zhruba o 170 korun na megawatthodinu méně než průmyslové firmy v Česku, které si na nerovné postavení dlouhodobě stěžují.

Firmy přijdou až o polovinu zisků

Německý Svaz průmyslu varuje, že zvýšení nákladů může připravit dotčené střední firmy až o polovinu zisků. Německé podniky podle něj navzdory úlevě budou platit více na obnovitelné zdroje než nezvýhodněné firmy v jiných státech. Férové podmínky pro všechny firmy v Evropě se prý rozhodně nevytvoří.

Celkový příspěvek na OZE by mohl být podle návrhu komise u zvýhodněných podniků s energetickou intenzitou výroby nad 20 procent omezen na 2,5 procenta jejich hrubé přidané hodnoty. Německý svaz chemického průmyslu spočítal, že i tak by se náklady chemiček na zelenou energii zvedly na pěti- až dvacetinásobek.

Komise začala Německo loni vyšetřovat za nedovolenou podporu pro energeticky náročné firmy. Berlín nyní s Bruselem o nových podmínkách pro tyto firmy vyjednává. Do konce března chtějí mít Němci jasno, aby dohodu začlenili do novely zákona o podpoře OZE. Tu by měla vláda projednat na začátku dubna.

Loni německé průmyslové firmy ušetřily díky zvýhodnění 5,1 miliardy eur. Letos přijde celková podpora obnovitelných zdrojů německé spotřebitele elektřiny na 24 miliard eur.