Zeman a Fischer ještě nezaplatili všechny účty za kampaň

Prezidentská limuzína Škoda Superb

Prezidentská limuzína Škoda Superb Zdroj: CTK

Všech devět kandidátů na post prezidenta vyúčtovalo náklady na kampaň. Jako poslední dorazilo účetnictví vítěze voleb, prezidenta Miloše Zemana. Materiály nyní v souladu se zákonem přezkoumá senátní mandátový a imunitní výbor, využít chce služeb externí auditorské firmy. Všechny výdaje nemají zatím uhrazeny Zeman a expremiér Jan Fischer.

Nejvíce peněz na prezidentskou kampaň podle dosavadních informací vydal Zeman. Jeho kancléř Vratislav Mynář v České televizi uvedl, že náklady představovaly zhruba 37,2 milionu korun a že všechny budou uhrazeny. „My budeme v černých číslech,“ uvedl Mynář. Všechny závazky budou podle něho ve velmi krátké lhůtě uhrazeny. „Řádově zbývá zaplatit kolem tří milionů korun,“ uvedl kancléř. Na Zemanově účtu byl dnes uveden zůstatek 785 653 korun

Stejně jako Zeman nemá uhrazeny všechny výdaje ani Jan Fischer. Podle médií mu chybělo zhruba 5,5 milionu korun a většina této sumy by mu měla scházet i po dvoumilionovém daru od právníka Daniela Paĺka. Expremiér ale v prohlášení uvedl, že v příštím týdnu uskuteční platby za tři miliony korun a další pak formou splátek. „Potřebné finanční prostředky mám zajištěny,“ oznámil. Uvedl, že dodatek k účetnictví poskytne do konce dubna. Fischerovy náklady se odhadují na 25 milionů korun, na účtu měl dnes 2032 korun.

Zákon s dluhem nepočítal

Senátní výbor se bude muset podle svého předsedy Jiřího Oberfalzera (ODS) vyrovnat s tím, že na jedné straně zapovídá kandidátům nakládat s prostředky na účtu po dobu 120 dnů od vyhlášení výsledků voleb, na druhou stranu jim ale ukládá kampaň financovat pouze prostřednictvím tohoto účtu. „Zákon samozřejmě se vznikem dluhu nepočítal,“ uvedl Oberfalzer. Připustil, že pravidlo o zákazu nakládání s penězi na účtu po vyhlášení výsledků voleb nebylo dodržováno.

Přehled nákladů prezidentských kandidátů na volební kampaňv milionech korun
Miloš Zeman37,2
Karel Schwarzenberg36,3
Jan Fischer25
Jiří Dienstbier16,9
Přemysl Sobotka14,9
Zuzana Roithová0,67
Vladimír Franz0,48
Jana Bobošíková 0,155
Táňa Fischerová0,130

Výbor má podle zákona prošetřit účetnictví a svá zjištění zveřejnit, žádné sankce ale uložit nemůže. To by mohl pouze Městský soud v Praze, pokud by účetnictví svého soupeře napadl některý z kandidátů. Výbor chce podle Oberfalzera svěřit kontrolu účetnictví auditorské firmě, která má být vybrána ve výběrovém řízení.

Účetnictví bylo třeba doručit do Senátu nejpozději v sobotu 30. března. Kandidáti mají rovněž povinnost k tomuto datu své účetnictví zveřejnit na internetu. S předstihem tuto zákonnou povinnost splnili herečka Táňa Fischerová, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), senátor ČSSD Jiří Dienstbier, europoslankyně KDU-ČSL Zuzana Roithová, šéfka Suverenity Jana Bobošíková a Zemanův soupeř z finálového duelu, vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09). Dnes je doplnil hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz, Zeman a Fischer. Celkem by se náklady kandidátů měly pohybovat kolem 132 milionů korun.