Zeman chce fond na splácení státního dluhu, přidá 30 procent platu

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková)

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková) Zdroj: Anna Vackova, E15

Miloš Zeman chce založit prezidentský fond na splácení státního dluhu. Sám do něj bude dávat 30 procent svého platu a osloví i další možné dárce. Zeman to dnes řekl na setkání s obyvateli v Novém Veselí, kterým poděkoval za podporu a za jejich účast v prezidentské volbě.

„Chci založit takzvaný prezidentský fond, kam by všichni přispívali na splácení státního dluhu. Protože málo se ví, že my platíme jenom rostoucí úroky, ale že sám státní dluh vůbec nesplácíme,“ uvedl. Podle něj to bude čistě soukromá věc hlavy státu. Plat si prý sám snížit nemůže.

Zeman, který se funkce ujme 8. března, bude jako prezident pobírat měsíční plat 186 300 korun hrubého. Dalších 173 300 korun měsíčně činí podle zákona „víceúčelová paušální náhrada“. Stejné částky dostával poslední dva roky i Václav Klaus. Státní dluh České republiky se loni zvýšil o 168 miliard korun na 1,668 bilionu korun.

Každý obyvatel České republiky teď podle Zemana dluží 160 tisíc korun, proto minimální vklad bude stejně vysoký. „Protože tím vykoupíte z dluhového otroctví jednoho člověka,“ uvedl. „Teď si představte, že v tom prezidentském fondu mohou být i další a jistě bohatší donátoři,“ řekl. Chce je prý oslovit přátelsky. Uvedl, že generální ředitelé ČEZ a bank mají příjmy asi desetkrát vyšší než prezident.

Novinářům pak nastupující prezident řekl, že by tento fond měl být založen do měsíce, dvou po jeho inauguraci. „Protože to je moje svobodné rozhodnutí, které nevyžaduje žádnou změnu zákona, tak pevně doufám, že do prezidentského fondu se přidají i další,“ řekl.