Zeman chválil vládu, lidem prý dává naději

Prezident Miloš Zeman (vlevo) po zasedání vlády

Prezident Miloš Zeman (vlevo) po zasedání vlády Zdroj: CTK

První návštěva prezidenta Miloše Zemana na jednání Sobotkova kabinetu se nesla v uvolněné atmosféře. Podle hlavy státu je největším pozitivem současné vlády to, že začíná vzbuzovat v lidech důvěru.

„Vytvořila se atmosféra, kdy se veřejnost dívá na vládu s uměřenými nadějemi. Lidé jsou ochotni více investovat a utrácet. Ekonomický růst je tak trochu psychologický fenomén,“ řekl Zeman.

Jediné dvě výhrady, které si ministři ČSSD, ANO a lidovců museli vyslechnout, se týkaly zdlouhavého výběru adeptky na eurokomisařku Věry Jourové, který prý stačilo o dva až tři týdny urychlit. A také faktu, že rezorty zahraničí a průmyslu stále neuzavřely dohodu o spolupráci na poli exportní politiky a ekonomické diplomacie.

„Podle dostupné statistiky už vláda projednala 707 bodů. Zdvořile jsem upozornil, že chybí bod 708 o ekonomické diplomacii. Našli jsme ale společnou řeč ohledně přístupu k novým trhům ve Střední Asii a dalších oblastech jako je Jižní Korea, takže jsem spokojen. Odjíždím s rozjasněnou myslí a dokonce i s plným žaludkem, protože mi dali oběd,“ poznamenal v nadsázce prezident.

Zeman, který se netají podporou obchodu se zeměmi porušujícími lidská práva zmínil i Čínu. Rovněž doufá, že perspektivním partnerem se opět stane Rusko.

Důležitost služebního zákona

Do hodnocení práce kabinetu v Poslanecké sněmovně se prezidentovi příliš nechtělo, vyzdvihl pouze důležitost služebního zákona. Kvůli možným bruselským sankcím v případě jeho neschválení je podle něj hned po státním rozpočtu nejdůležitější normou roku. Pokud by pravicová opozice přijetí zákona blokovala, přimlouvá se za schválení původní, tedy dvanáct let staré předlohy. Tuto variantu by upřednostnil před změnou jednacího řádu dolní komory parlamentu.

Další zákon, který prezidenta zajímá, se týká Národního parku Šumava. Řekl, že se pokusí přesvědčit vládu, aby nedávala „zeleným fanatikům příliš velké možnosti k uplatnění“. Právě na jednání ministrů o této senátní novele a také o definitivním návrhu státních financí na příští rok chce Zeman ještě zavítat.