Zeman dá služební zákon k Ústavnímu soudu. Nejen kvůli politickým náměstkům

Prezident Miloš Zeman při oslavách 28. října

Prezident Miloš Zeman při oslavách 28. října Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman napadne u Ústavního soudu služební zákon nejen kvůli politickým náměstkům. Právníci Hradu v normě našli řadu dalších chyb, takže podání bude výrazně širší. Řekl to v dnešních Hovorech z Lán. Zákon prezident vetoval, ale poslanci jeho veto přehlasovali.

Detailní informace, čeho se další námitky týkají, prezident neuvedl. S podáním musí počkat, než služební zákon vyjde ve Sbírce zákonů, což odhaduje na přibližně dva týdny. „Pak uvidíte, co všechno kromě paragrafu týkajícího se politických náměstků proti tomuto služebnímu zákonu namítáme,“ řekl.

Zeman už dříve avizoval, že se na Ústavní soud obrátí právě kvůli tzv. politickým náměstkům. Poslanci navzdory varování hlavy státu přijali zákon v podobě, která byla výsledkem dohody koalice s opozičními stranami ODS a TOP 09. Politické náměstky v normě zachovali a naopak zrušili generální ředitelství státní služby.

Vláda podlehla Kalouskovi, čímž zkur*ila služební zákon

Zeman za to koaliční strany zkritizoval. „Vláda podle mého názoru dosud ve svém konání učinila jednu základní chybu, když podlehla panu (Miroslavu) Kalouskovi a zkur*ila služební zákon,“ řekl při hodnocení dosavadního působení kabinetu.

Návrh zákona prošel i Senátem, ale prezidentské veto ho vrátilo poslancům. Sněmovna novelu definitivně podpořila 24. října. Zákon upravuje práva a povinnosti úředníků. Měl by zajistit odpolitizování, profesionalizaci a stabilizaci státní správy. Norma nahradí služební zákon z roku 2002, jehož podstatná část dosud nenabyla účinnosti. Vlády ji několikrát odkládaly s poukazem na značnou finanční náročnost.