Zeman: Jako prezident mám možnost odvolat premiéra. Bez podmínek

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Nově zvolený prezident Miloš Zeman, který se netají nesouhlasem s kroky vlády, si vůči premiérovi Petru Nečasovi (ODS) přisadil. Uvedl, že hlava státu může odvolat šéfa vlády bez jakýchkoli podmínek. "Myslím si, že to vyplývá z velmi extenzivního výkladu ústavy," řekl Zeman serveru iDNES.cz. Právníci se ale přou, jestli by takový krok byl možný. Odvoláním premiéra by skončila i vláda.

„Podobný krok prezidenta bych označil za ústavní puč,“ uvedl už dříve Nečas. Premiér ODS pak také odmítl výklad ústavy, že by prezident takovou možnost měl, píše iDNES.cz.

„V klíčové otázce, kdy může být premiér odvolán, ústava podmínky nestanoví. Byť je to pro mnohé šokující, naše ústava umožňuje poloprezidentský systém,“ uvedl minulý týden pro Lidové noviny expert na ústavní právo Jan Kudrna z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Naopak bývalý šéf Senátu Petr Pithart v rozhovoru pro iDNES.cz možnost, že by prezident odvolával premiéra podle svého uvážení, odmítl. „Nerozumím tomu, jak premiér může vůbec připustit, že by se něco takového mohlo stát,“ řekl Pithart.

„Ústavu je třeba číst celou 'najednou'. Mít oči na několika článcích zároveň. Ale premiér to snad ví! Prezident premiéra a s ním vládu odvolá poté, co přijme demisi vlády. Vláda podává demisi, když je jí ve Sněmovně z iniciativy poslanců vyslovena nedůvěra, anebo když byla zamítnuta žádost vlády o vyslovení důvěry,“ uvedl Pithart.

Zeman odmítá jednat s LIDEM

Miloš Zeman se ve středu sejde s lídrem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Informoval o tom dnes Sobotka, který již o víkendu zdůraznil, že nejsilnější opoziční strana usiluje o korektní vztahy s nastávající hlavou státu.

Ve středu a ve čtvrtek se Zeman sejde také s předsedy TOP 09, VV a KSČM. Na jednání naopak nepozve zástupce vládní strany LIDEM, která je tvořena poslanci zvolenými za VV a „neprošla peklem voleb“, uvedl předseda Strany práv občanů - zemanovců Vratislav Mynář.

Zeman už malou stranu v minulosti kritizoval. Bezprostředně po svém zvolení budoucí hlavou státu například prohlásil, že nynější vláda se opírá o stranu LIDEM, kterou nikdo nevolil, a proto by se měly co nejdříve konat předčasné volby.
Předsedkyně LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake nehodlá na Mynářovy výroky o její straně reagovat.

„Nepředpokládám, že předseda politické strany SPOZ je hlavním mluvčím nestranického, přímo zvoleného prezidenta,“ podotkla v prohlášení. Počká si prý na vyjádření samotného budoucího prezidenta. „Prezidenta nestranného a nadstranického, jak doufám,“ dodala.

Již zítra se Zeman setká s předsedou ODS Nečasem. Ve stejný den má zvolený prezident naplánovanou schůzku s dosluhující hlavou státu Klausem.